Csak az önkormányzat vagy az egyház jóságában bízhatnak csak az idősotthonok dolgozói

2020. június 24., 06:48

Szerző:

Hiába harcoltak a frontvonalban, az idősotthonok dolgozóira nem gondolt a kormány, amikor az egészségügyiseknek 500 ezer forint plusz juttatást ígértek. Legfeljebb a fenntartó önkormányzat vagy az egyház jóságában és anyagi lehetőségeiben bízhatnak, és jó, ahol a kormány által meghatározott összeg ötödét megkapják – erről ír a 24.hu.

Pedig nem telt el úgy nap a vészhelyzet során, hogy az idősotthonokat – különösen a budapesti Pesti útit – ne emlegették volna a kormányzati tájékoztatókon.

A portál körkérdésére adott válaszokból az derült ki, hogy saját hatáskörben a fenntartók képtelenek ennyit kigazdálkodni, és olyan is akad, ahol a szokásos évi juttatás is bizonytalanná vált. Néhány önkormányzat mindenképp elismeri valahogy az erőfeszítéseket: Győrben például a város 250 szociális dolgozója egyszeri 110 ezer forintos bérkiegészítést kap. Arról is lehetett olvasni, hogy Budapesten 100 ezer forint egyszeri jutalmat kapnak a szociális dolgozók, illetve hogy az egyházi intézményekben extra cafeteriajuttatást, jutalmat, pénzbeli támogatást terveznek. A tatabányai önkormányzat 30 százalékos bérkiegészítést ad a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézményben dolgozóknak. Érden a veszélyhelyzet kihirdetése után a gondozók az idősek védelme érdekében – saját döntésük alapján – beköltöztek az idősotthonba, három hétre. Erre az időre átlagosan havi bruttó 77 409 forint többletjövedelmet kaptak. 

Debrecen viszont differenciált jutalmat tervez a dolgozók munkájának elismeréséül, de azt nem közölték, ez mennyi pénzt jelenthet majd. 

Mosonmagyaróváron a portál szerint nemhogy járvány miatti bérkiegészítést nem fog adni az önkormányzat, de

még a szokásos nyári, kétheti bérkiegészítés is elmarad, arra hivatkozva, hogy forrásokat von el az állam az önkormányzatoktól.

Ez meglehetősen szomorú képet fest az ágazat számára, hiszen így nehéz lesz motiváltnak maradni és megmaradni a területen. De ugyancsak kimaradtak a "szórásból" a gyógytornászok és a gyógyszerészek, továbbá a gyógyászati segédeszközöket áruló boltok dolgozói.