Négyen már meghaltak fővárosi idősotthonok lakói közül

2020. április 8., 10:20

Szerző:

Két fővárosi idősotthonban is megjelent az új kínai koronavírus, mindkét intézményben halálos áldozatot is követelt a fertőzés, írja az Origo.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy

összesen négyen haltak meg két intézményben.

Pesti Úti Idősek Otthona
Fotó: www.pestiut.hu

Az operatív törzs keddi bejelentése szerint a 17. kerületi Pesti Úti Idősek Otthonában 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, ebből 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba.

Ebben az idősek otthonában 525 idős ember él, és 196-an dolgoznak ápolóként vagy a kisegítő személyzet tagjaként.

Mindeközben a terézvárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthon több lakójánál is diagnosztizálták a fertőzést. A portál szerint itt 114 gondozott és 29 dolgozó van. Eddig innen öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál laboratórium igazolta a fertőzést. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek. A fertőzött idősek szobatársai saját szobájukban vannak elkülönítve.

Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban arról számolt be, az idősotthonok kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban, egyrészt, mert sokan vannak egy helyen, másrészt, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.