Szerdán napos idő lesz

Szerdán még többfelé fagyos lehet a reggel, majd napközben sok napsütés várható, délután kezd nyugat felől növekedni a fátyolfelhőzet, de estig csapadék sehol sem valószínű.

2023. október 17., 19:00

Szerző:

Szerdán északnyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de éjszaka már többnyire derült lesz az ég. Hajnalra párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. Szerdán a párásság megszűnését követően napos lesz az idő, majd délnyugat felől fátyolfelhőzet érkezik fölénk, mely az esti óráktól kezdve fokozatosan megvastagszik. Csapadék nem valószínű. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Fertő térségében a délies szél kedden élénk, szerdán erős is lehet. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +2 fok között várható, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is, míg a magasabban fekvő részeken és tópartokon ennél enyhébb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 15, 16 fok körül alakul.

Európában az Ibériai-félszigettől nyugatra ciklon helyezkedik el, ennek felhőzete egészen a Brit-szigetekig húzódik. A légörvény az előoldalán meleg levegőt szállít Portugália és Spanyolország fölé, így itt a legdélebbi részeken még mindig 28 fokot mérnek. Ciklon található továbbá a Skandináv-félsziget, illetve a Kelet-európai-síkság fölött is, ahol így felhős, csapadékos az idő. Közép-Európa fölött egy nagykiterjedésű anticiklon okoz többnyire napos, száraz időt. Reggelre néhol pára- és ködfoltok is képződtek. A Kárpát-medence időjárását kedden még az anticiklon alakítja, azonban szerdától a magasban már melegedés kezdődik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)