Időjárás: hat vármegyére adtak ki figyelmeztetést

Bár az ország nagy részén eseménytelen lesz az időjárás, zivatarok veszélye miatt figyelmeztetést adott ki a Dunántúl néhány vármegyéjére a HungaroMet.

2024. augusztus 1., 10:56

Szerző:

Figyelmeztetést adott ki több vármegyére is a HungaroMet csütörtökön. Eszerint zivatarok ma elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részein fordulhatnak elő, de egy-egy cella kialakulása az Északi-középhegységben sem zárható ki. Éjszaka nyugat felől újabb hullámban érkezhetnek, majd pénteken napközben elszórtan számíthatunk rájuk, már a keleti tájakon is kialakulhat zivatar.

Az előrejelzés szerint a zivatarokat viharos széllökés (~60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-20 mm), illetve jégeső (​<1-2cm) kísérheti. Az ország nagy részén 25 fok környékén, kisebb körzetekben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. A Dunántúl nyugati és északi részein, valamint az Északi-középhegységben maradhat 25 fok alatt a hőmérséklet.

Így alakul az időjárás a nagy tavak környékén

Mindeközben a legnagyobb tavaink környékén a következőképp alakul az időjárás:

Kezdetben gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) a helyi hatások alakította légmozgás várható, amely a délelőtti óráktól délnyugat felől a part mentén többfelé megélénkülhet (20-30 km/h, helyenként ~35 km/h). A délutáni órákban esetleges zivatar hatására a szél északiasra fordulhat és megélénkülhet (25-40 km/h), átmenetileg akár meg is erősödhet (40-60 km/h).

Fátyolfehős időre van kilátás, a délutáni óráktól növekedhet meg a felhőzet. Kis valószínűséggel a térség keleti felében a késő délutáni órákban megjelenhet egy-egy zivatar.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 fok körül várható, késő estére 25 fok köré hűl le a levegő.

Ha kifog a naptejen az időjárás

Bár meglepő lehet, de a legtöbb kozmetikai terméknek, így a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mintha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptej? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztal, ideje megválnia a terméktől. Ám ezek csak a legfontosabb tüneteket jelentik, a következő linkre kattintva sokkal részletesebb listát talál arról, mikor érdemes naptejével felkeresnie a legközelebbi kukát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Hans Lucas via AFP)