Időjárás: párás dunsztban fővünk meg

Ha nem lett volna elég kihívás elviselni a hőséget, akkor az időjárás emelte a tétet: a záporok, zivatarok lehűlést nem, párás kánikulát viszont hoztak.

2024. augusztus 19., 09:57

Szerző:

A  legtöbb helyen csökken a felhőzet, az ország keleti felében a derült vagy gyengén felhős idő lesz a jellemző. Délelőtt csökken, majd délután újból növekszik a csapadékhajlam, a Dunántúlon maradhatnak felhősebb, helyenként erősen felhős körzetek, és ott fordulhat elő nagyobb eséllyel zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős, sőt viharos széllökések – írja a HungaroMet.

A legmagasabb hőmérséklet 29 és 36 fok között valószínű a kiderul.hu előrejelzése alapján.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 24 fok között alakul.

Figyelmeztetés van érvényben a záporok, zivatarok és a magas középhőmérséklet miatt is

A HungaroMet veszélyjelző oldalának tanúsága szerint zivatar, felhőszakadás és magas középhőmérséklet miatt is figyelmeztető előrejelzés van érvényben – az ország teljes területén. Több, elsősorban északkeleti, északi és nyugati megyében riasztást is kiadtak: „ma délelőttig, délig dél, délnyugat felől több hullámban valószínűek zivatarok észak felé terjedően, kora reggeltől egyre inkább az északi, illetve nyugati országrészben, majd északon”. Az ország nagyobb részén délelőttől csökken a zivatarhajlam, majd délutántól, estétől ismét növekszik a zivatar valószínűsége, várhatóan részben kb. egy délnyugat, északkeleti sávban, illetve a délnyugati országrészben. Környezetükben viharos (60-85 km/h, délelőttől egy-egy helyen lokálisan efelett) széllökés, egyes területeken felhőszakadás (>25-40 mm), illetve jégeső (1-3 cm) előfordulhat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)