Időjárás: napsütésre, de viharokra is készülhetünk

Szombaton is marad a napsütéses időjárás, azaz a tikkasztó melegben továbbra is szükség lesz a naptejekre.

2024. június 7., 14:12

Szerző:

Továbbra sem okoz túl nagy meglepetést az időjárás: szombaton is marad a napsütéses, tikkasztó idő, és továbbra is szükség lesz a naptejekre. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb nézzük, milyen idő várható éjszaka.

A HungaroMet előrejelzése szerint szombaton hajnalban nagyobb területen is intenzív marad a gomolyfelhő-képződés, illetve kevés fátyolfelhő is lesz felettünk. Foltokban pára, köd képződhet. Habár este várhatóan csökken a záporok, zivatarok számossága, az éjféli óráktól nyugat felől újabb hullámban lehet számítani kialakulásukra. Gyenge marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalra 14 és 21 fok közé hűl le a levegő, a belvárosokban, illetve a vízpartok mentén lesz enyhébb az éjszaka.

Napközben aztán marad a javarészt eseménytelen időjárás, így várhatóan csak egy-két fátyol- és gomolyfelhő lesz felettünk. Többnyire mérsékelt marad a déli, délnyugati irányba forduló szél, zivatarok környezetében viszont erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között valószínű.

A HungaroMet mindemellett figyelmeztetett: szombat délutánig csak kevés helyen, főleg az ország délnyugati felében lehet zivatar, majd délutántól nyugat, délnyugat felől egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadékhullás (ált. > 20-30 mm, lokálisan ennél több sem kizárt), viharos (~60-80 km/h) széllökés, illetve jégeső (~1-2 cm átmérő) társulhat.

Ha kifog a naptejen az időjárás

Bár meglepő lehet, de a legtöbb kozmetikai terméknek, így a napvédő krémeknek, naptejeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mintha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben. 

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptej? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztal, ideje megválnia a terméktől. Ám ezek csak a legfontosabb tüneteket jelentik, a következő linkre kattintva sokkal részletesebb listát talál arról, mikor érdemes naptejével felkeresnie a legközelebbi kukát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Surprising_SnapShots / Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.