Időjárás: Megint figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

A legfrissebb időjárási előrejelzés szerint kicsit enyhül a meleg.

2024. július 29., 09:07

Szerző:

A friss időjárás előrejelzés szerint hétfőre figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Zrt. két vármegyére a magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, ahol a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat.

Hétfőn száraz, túlnyomóan derült idő várható helyenként kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Az északi, északnyugati szél ismét sokfelé megélénkül, amit néhol erős lökések is kísérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható. Késő estére 18 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ilyen az időjárás Európa többi részén

Kontinensünk déli, délkeleti részén anticiklonális hatások alakítják az időjárást. Arrafelé száraz, napos az idő, és tombol a kánikula. E tájakon döntően 35 fok körül, vagy afelett alakul a csúcsérték, de az Ibériai-félszigeten 40 fok is előfordul. Emellett a skandináv országokban is - a megszokottól eltérően - igen meleg van, 30 fok körüli maximumokat regisztrálnak. Ugyanakkor errefelé már csapadékosabb, változékonyabb az idő egy gyengülő ciklon által.

A Kárpát-medencét északnyugat felől hullámzó frontrendszer közelíti, amely Francia-, Német- és Lengyelországban okozott sokfelé esőt, záport, helyenként zivatart. Hazánk fölött vasárnap halad át az említett frontrendszer hidegfronti szakasza, mögötte erős, viharos széllel több fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk, de jelentős mennyiségű csapadékot nem hoz.

(Kép forrása: Pixabay)