Folytatódik a derült, száraz idő

A felhőtömbökből főleg vasárnap napközben fordulhat elő helyenként rövid záporos csapadék - hódarazáporra, hózáporra síkvidéken nagyobb esély északkeleten van. Az északnyugati, nyugati szelet reggelig főként az északi területeken, vasárnap a délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével már nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések.

2023. március 4., 16:42

Szerző:

Estig derült, száraz időre számíthatunk. Éjszakától időnként kiterjedtebb, vastagabb felhőmezők vonulnak északnyugatról délkelet felé, de vasárnap emellett is hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nagy részén. A felhőtömbökből főleg vasárnap napközben fordulhat elő helyenként rövid záporos csapadék - hódarazáporra, hózáporra síkvidéken nagyobb esély északkeleten van. Az északnyugati, nyugati szelet reggelig főként az északi területeken, vasárnap a délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével már nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára -3 és +2 fok között várható, de a szélcsendes északkeleti fagyzugokban ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 5 és 11 fok között alakul.


Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
A kontinens nyugati harmadára továbbra is magasnyomású légköri képződmény van hatással. Emiatt arrafelé csendes, nyugodt az idő, a legtöbb helyen a napsütés dominál, rétegfelhőzet viszonylag kevés helyen képződik. A mediterrán térségben az elmúlt napokban helyenként kifejezetten sok csapadékot okozó mediterrán ciklon már gyengülőben van, de Dél-Olaszországban, valamint a Balkán-félsziget déli részén az elmúlt 24 órában is előfordultak felhőszakadással kísért zivatarok. Északkelet-Európában többközéppontú ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja mögött sarkvidéki eredetű légtömeg indult el a szárazföld belseje felé. A hideg levegő első hulláma a következő 36 órában a Kárpát-medencét is eléri, emiatt vasárnap többfokos lehűlésre számíthatunk.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Nicolas Tucat / AFP)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.