Időjárás: figyelmeztetést adtak ki zivatarok veszélye miatt

Vajon gyökeres fordulatot vesz az időjárás, ha három kivétellel az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt?

2024. augusztus 21., 11:19

Szerző:

A HungaroMet a várható időjárás miatt három kivétellel az összes megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Mint írják, délelőtt a Dunántúlon, de csak kevés helyen, a déli óráktól nagyobb számban az ország keleti felén – kiemelten a Tiszántúlon –, és a déli megyékben fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket viharos széllökések, jégeső és átmeneti intenzív csapadék kísérhet.

Szakadozott felhőzet és gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 32 fok között valószínű, de a Tiszántúlon ennél melegebb lesz, ott helyenként még 35 fok közelében alakul. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Ilyen időjárás várható a folytatásban

Csütörtökön az éjszaka első feléig a Tiszántúlon és északkeleten még előfordulhat zápor, zivatar, majd a legtöbb helyen ott is csökken a felhőzet, kiderül az ég. Hajnaltól északnyugat felől fátyolfelhőzet érkezik. Az északnyugati, északi szél még sokfelé lesz élénk, főként a Dunántúlon és északkeleten néhol erős, majd az éjszaka második felében az ország nagyobb részén mérséklődik a légáramlás. Az időjárás éjszaka kellemes lesz, a hőmérséklet hajnalban 12, 20 fok között alakul.

Nap közben aztán fátyolfelhőzet lesz felettünk, amely az ország északi felén időszakosan szűrheti a napsütést, a Tiszántúlon emellett gomolyfelhők is képződnek. Az ország keleti felén egy-egy zápor, esetleg zivatar előfordulhat. Már inkább csak a Tiszántúlon élénkül meg az északias szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25, 31 fok között valószínű.

Fontos a megfelelő fényvdelem

A következő napokban tehát a zivatarok elenére marad a meleg időjárás, így elengedhetetlen a káros sugárzás elleni megfelelő védelem. Nem könnyű feladat azonban a megfelelő naptej kiválasztása, hiszen számtalan típusú és márkájú termék közül lehet választani. Nemrég Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze osztotta meg, milyen szempontok alapján érdemes választani. Először is fontos tudni, hogy a faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével.

A megfelelő faktorszámú naptej kiválasztása után fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5-2 óránként pedig ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását.

Végül fontos, hogy a megbízható napvédő készítménynek UV-A- és UV-B-védelemmel is rendelkeznie kell. Az UV-B sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UV-B védelmére utal. A megfelelő UV-A-védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljen, és csak olyan terméket vásároljon, amelyen az UV-A karika jelölés megtalálható. Kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)