Időjárás: Mutatjuk, hol bújik elő a nap a felhők mögül

A következő napok időjárásában a felhők és a köd játssza a főszerepet, csak néhol süthet ki a nap.

2024. február 20., 17:30

Szerző:

A legfrissebb időjárás előrejelzés szerint szerda éjjel átmenetileg csökken, majd észak, északnyugat felől újra erősen megnövekszik a felhőzet. Főként északkeleten fordulhat elő eső, zápor. Az északkeleti, keleti tájakon pára, foltokban köd is képződhet. Az északnyugati, nyugati szelet főként a Bakonyban és a középső országrészben időnként élénk széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szerdára virradóra általában 1 és 6 fok között alakul, ennél hidegebb idő a kevésbé felhős, szélcsendes, főleg délnyugati tájakon és az Északi-középhegységben valószínű.

Szerdán fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét. A pára, köd feloszlik, a nagyrészt gomolyfelhős időben legalább néhány órára kisüt a nap, emellett egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk. Este nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel. Néhol valószínű kisebb eső, zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél több helyen lesz élénk, majd délután délnyugatira, délire fordul a légáramlás, és átmenetileg mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.

Csütörtökön jobbára erősen felhős lesz az ég, néhány órás napsütés reggel a keleti határvidéken, napközben a Nyugat-Dunántúlon lehet. Számottevő csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szél a Dunántúlon megerősödik, sőt ott viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de az északi völgyekben hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között valószínű, de Borsod északi részein kissé hűvösebb lesz.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Tiszántúlon némileg naposabb lehet az idő. A nyugati, északnyugati, északi megyékben elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat, másutt nem valószínű csapadék. A déli szél megerősödik, sőt néhol még viharossá is fokozódik. Hajnalban általában 6 és 11, délután 12 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton döntően borult lesz az ég, de a Nyugat-Dunántúlon szakadozottabb lesz a felhőzet. Éjjel még inkább az ország nyugati kétharmadán, napközben már inkább a Dunától keletre várható elszórtan kisebb eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar is. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű.

(Kiemelt kép: Szántai Edina/168.hu)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.