Megkegyelmez az időjárás: Szerdán egyre több helyen lehetnek zivatarok

Azért óriási változás még nem várható a holnapi időjárásban. 

2024. július 16., 16:21

Szerző:

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett kedd délután és szerdán napközben is sok napsütés várható, de záporokra, zivatarokra több helyen és több hullámban számíthatunk a HungaroMet időjárás előrejelzése szerint. Reggelig nagyobb számban a Duna vonalának tágabb környezetében, a Duna-Tisza közén, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében fordulhatnak elő, szerdán a déli óráktól már az Alföld többi részén is kialakulhatnak. 

Az intenzívebb cellákat viharos szél, jégeső, illetve felhőszakadás is kísérheti, néhol heves zivatar sem zárható ki. A lengedező déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen északira fordul, főként a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, néhol meg is erősödhet. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak ennél pár fokkal magasabb értékek.

Európa nagy részén marad a forróság

A nyugat felől érkező frontok csupán az Északnyugat-Európában élőknek hoznak – többnyire csak időszakos – felfrissülést. Jelenleg elsősorban a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget térségében fordulnak elő 25 fok körüli vagy az alatti maximumok.

déli és keleti országokban ezzel szemben továbbra is forróság a jellemző, az átlagosnál jóval melegebb az idő a Balkán-félsziget, a Kárpát-medence és a Fekete-tenger térségében, a csúcsértékek több állomáson is meghaladják a 40 fokot. Záporok, zivatarok főként frontokhoz társulnak. A Kárpát-medencét nyugat felől eléri egy feloszló hidegfront, amely legfeljebb pár fokos hőmérséklet-csökkenést hoz, de a zivatarok esélye megnövekszik.

(Kép forrása: Pixabay)