Időjárás: jobb, ha megbarátkozunk a széllel

Pénteken ugyan erős lesz a szél, de továbbra is marad a meleg időjárás.

2024. szeptember 26., 15:31

Szerző:

Pénteken nagy területen várható erős szél, a hőmérsékletre azonban nem panaszkodhatunk majd – derült ki a HungaroMet időjárás-előrejelzéséből. Most pedig lássuk részletesen, mire készülhetünk! 

Pénteken a fejünket is leviszi majd a szél?

Az éjszaka első felében gyengén felhős vagy derült lesz az ég, majd éjfél után vastagabb felhősávok érkeznek északnyugat, észak felől. A hajnali órákban az északnyugati tájakon gyenge eső előfordulhat. A déli, délnyugati szél nagy területen lesz erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a hegyvidéki tájakon viharos széllökések is lehetnek. A hajnali órákra veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között várható. 

Az ország legnagyobb részén napos idő várható kevés felhővel csapadék nélkül. Ugyanakkor a Dunántúl északnyugati részein és az északi határ mentén több lesz a felhő, és ott elszórtan eső, zápor, északnyugaton néhol zivatar is előfordulhat. A délnyugati, déli szél az utóbbi országrészek kivételével élénk, olykor erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között várható, de az északnyugati, északi határ mentén csak 19, 24 fok lesz. 

Hétvégére beköszönt az őszi időjárás

A szombat aztán nagyrészt erősen felhős vagy borult időjárást hoz. Napos periódusok délelőtt inkább délkeleten, délután északnyugaton lehetnek. Északnyugaton néhol, másutt sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. A déli és a keleti országrészben akár nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Hajnalban az északkeleti tájakon pára-, ködfoltok képződhetnek. Mindenütt északnyugatira, északira fordul a szél, és sokfelé megerősödik. Zivatar környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések. A minimum általában 13, 19 fok között alakul. Délután többnyire 16, 23, délkeleten, keleten 24, 27 fokot is mérhetnek. 

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd napközben nyugat felől csökken, gomolyosodik a felhőzet. A Dunántúlon több órára kisüt a nap, máshol még estig is maradhatnak erősen felhős területek. Északnyugaton, nyugaton néhol, máshol több helyen számítani kell esőre, záporra, majd a nap második felében országszerte csökken a csapadékhajlam. Az északi, északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 9, 14, délután 12, 18 fok valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Eldar Nurkovic/Shutterstock)