Jön a fordulat az időjárásban: erre senki nem számított

Az elmúlt néhány napban barátságtalan arcát mutatta az ősz, de most nagyot fordul az időjárás. 

2024. október 6., 14:13

Szerző:

Az időjárás előrejelzés szerint vége a szürke és esős napoknak, sőt a következőkben beköszönt a hamisítatlan vénasszonyok nyara

Napos idő 

A vasárnapi felmelegedés hétfőn is folytatódik, az Időkép tájékoztatása szerint hazánk nagy részén végre napos időben bízhatunk, legfeljebb keleten, északkeleten lehet időnként több felhő az égen, de számottevő csapadék ott sem várható. Hajnalban főként északon, északkeleten képződhet pára, köd. Napközben többfelé feltámad a délnyugati szél. Kora reggel 3-11, délután már 16-22 fokot mérhetünk. 

Októberi meleg

Kedden aztán fátyolfelhős-napos, csapadékmentes időre van kilátás. Sokfelé feltámad, északnyugaton felerősödik a délies szél, amelynek hatására 18 és 25 fok közé melegedhet a levegő, északkeleten mérhetjük majd az alacsonyabb maximumokat.  Szerdán egy hidegfront hatására nyugatról kelet felé egy csapadéksáv vonulhat át felettünk, előtte reggel keleten, délután mögötte nyugat felől egyre többfelé kisüthet a nap. A kissé szeles időben 17 és 25 fok között alakulhatnak a maximumok. Csütörtökön erős, viharos déli-délnyugati széllel meleg levegő érkezik fölénk, 21-26 fokig melegedhet a levegő. Több órára kisüt a nap, késő este érkezhet eső, zápor a nyugati, északnyugati tájakra.

Az allergiásoknak figyelni kell 

A csapadékos, hűvös idő hatására országszerte alacsony szintre mérséklődött a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Viszont a szárazabb időszak beköszöntével még újra elérheti majd a közepes szintet. A csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, az útifű, a lórom, a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporai alacsony szinten vannak jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas – írja a portál. 

Mi az a vénasszonyok nyara? 

A vénasszonyok nyara elnevezés egyes források szerint német hagyományból ered. Régebben a német területeken az évet kétfelé osztották. A tavaszt „fiatal-asszonynyár”-nak, az őszt „öreg-asszonynyár”-nak nevezték. Más források szerint az elnevezés talán onnan ered, hogy ilyenkor még kellemes az idő, ezért az idős asszonyok szívesen ülnek ki a ház elé, élvezve az év utolsó, még nem túl hideg időszakát és az őszi napsugarakat. Annak idején az év ezen szakaszában még nem fűtötték a házakat, így kellemesebb volt a meleg napon üldögélni, így lett az elnevezés vénasszonyok nyara. Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése az  Agroinform szerint. Ennek eredete az lehetett, hogy Amerikában az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. Egy másik nézőpont szerint az elnevezés az indiánok színes viseletére utal, amelynek színei nagyon hasonlítanak a csodás, őszi levelekre.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)