Kitart a vénasszonyok nyara

Bár a hét közepén egy hidegfront hatására lehül a levegő, a következő hétvégére visszatér a vénasszonyok nyara.. 

2022. október 16., 08:34

Szerző:

Szeptember vége és október első fele a vénasszonyok nyara, vagy más néven indián nyár. Ilyenkor reggelente még hűvös és párás a levegő, de délutánra melegebb, napos idő vár ránk.

 Honnan ered a kifejezés?

A vénasszonyok nyara elnevezés egyes források szerint német hagyományból ered. Régebben a német területeken az évet kétfelé osztották. A tavaszt „fiatal-asszonynyár”-nak, az őszt „öreg-asszonynyár”-nak nevezték.

Más források szerint az elnevezés talán onnan ered, hogy ilyenkor még kellemes az idő, ezért az idős asszonyok szívesen ülnek ki a ház elé, élvezve az év utolsó, még nem túl hideg időszakát és az őszi napsugarakat. Annak idején az év ezen szakaszában még nem fűtötték a házakat, így kellemesebb volt a meleg napon üldögélni, így lett az elnevezés vénasszonyok nyara.

Az indián nyár ugyanezen időszak angolszász elnevezése az  Agroinform szerint. Ennek eredete az lehetett, hogy Amerikában az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, az indiánok. Egy másik nézőpont szerint az elnevezés az indiánok színes viseletére utal, amelynek színei nagyon hasonlítanak a csodás, őszi levelekre.

A következő napok időjárása

Keleten vastagszik frontfelhőzet, amely éjszaka előbb a nyugati tájakon, később másutt is vékonyodni, szakadozni kezd. Leginkább az északnyugati, északi tájakon fordulhat elő kisebb eső, de nem sok helyen. Hajnalban többfelé párássá válik a levegő, emellett nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet, amely vasárnap napközben fokozatosan zsugorodik, majd várhatóan feloszlik, és kisüt a nap. Másutt jobbára napos, fátyolfelhős idő várható számottevő csapadék nélkül. A déli, délkeleti szelet estig még kísérhetik élénk lökések, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17 és 23 fok között változik.

(Kiemelt fotónk: Őszi színekben pompázó falevelek. MTI/Czeglédi Zsolt)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.