A Dunántúlon és északkeleten enyhülhet a hőség – helyenként zivatarok csapnak le

Ha nem lett volna elég az aszálykár: akár még jégeső is lehet.

2022. augusztus 6., 06:57

Szerző:

Szombaton egy hidegfront érkezik, melynek hatására a Dunántúl nyugati felén és északkeleten véget ér a hőség, azonban az Alföldön és a Duna vonalának tágabb térségében továbbra is 27 fok felett, helyenként 28-29 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentésében. 

Mint írják: elsősorban szombat délután az Északi-középhegység térségében helyenként zivatarok is kialakulhatnak, melyeket intenzív csapadék (10-30 mm), szélerősödés és apró szemű jég kísérhet. Kisebb eséllyel (akár már a reggeli és délelőtti órákban) a Dunántúl északi felében is megdörrenhet az ég. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka főként az északi országrészben és a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében fordulhatnak elő zivatarok.

(Kiemelt kép: Fürdőzők a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.