IDEA: Már a biztos szavazók körében is csökken a Fidesz támogatottsága

Az IDEA szerint a teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkést mutat.

2023. szeptember 18., 09:31

Szerző:

A felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re – derül ki az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményéből. A biztos szavazó
pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t. A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége. A Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezti az ellenzék.

A Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig kb. hét százalékpontot veszített. A párt népszerűségének visszaesése elsősorban 2022 nyarán következett be, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül
stabilizálódott.

A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Ezen kívül még a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépi még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban elhanyagolható, 1−1 százalékpontos mértékűek. Egyetlen olyan ellenzéki párt sincs tehát, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló alig-alig csökkent, és különösen nem is koncentrálódott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton)

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.