Az emberek szeretnék látni Orbánt vitázni egy ellenzéki jelölttel

A teljes népesség körében 38 százalékos támogatottság az ellenzéké, 39 százalékos támogatottság a Fideszé.

2021. szeptember 25., 05:45

Szerző:

Vasali Zoltán az ATV műsorában beszélt az IDEA Intézet legfrissebb kutatásáról. A három hónap alatt végzett kutatás során, megmérték, hogy a teljes népesség körében 38 százalékos támogatottság az ellenzéké, 39 százalékos támogatottság a Fideszé.

„Jelenleg több millió ember lehet bizonytalan, akik inaktivitást mutatnak valamennyi közpolitikai kérdés esetében, és nehéz megtalálni azokat a témákat, amik megszólítják őket. Nem véletlen, hogy a biztos pártválasztók között a Fidesz ennyire tudja tartani támogatottságát, mert intézkedéseivel megerősíti a saját bázisát”

- fejtette ki Vasali Zoltán.

Az elemző azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a DK és a Jobbik pozíciója is tartós, nincs változás, a Momentum az elmúlt hónaphoz képest pár százalékot esett, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt pedig stabilan tartja a 3-3 százalékot, és csak utánuk jön a Párbeszéd és az LMP.

Az ATV kérdésre, hogy a hangsúlyosabb politikai ügyek - mint a járványhelyzet vagy éppen a Pegazus-ügy - mennyire befolyásolja a kormányoldal és az ellenzék támogatottságát, Vasali Zoltán azt felelte: a Pegazussal kapcsolatban erősen küzdött az ellenzék, hogy ezt a témát napirenden tartsa, és bár ez nem feltétlenül annyira sikerült, a mostani kampányban az ellenzéki pártok megmutatják, hogyan kormányoznának másképp. Jó lenne, ha a kampány efelé terelődne.

Az ellenzéki miniszterelnök-vitákkal kapcsolatban az elemző azt mondta: egy átlag politikafogyasztóban van erre egy kiéhezettség, és szerinte egyre nagyobb az esélye, hogy Orbán Viktor is rábólintson egy ilyenre a megválasztott ellenzéki miniszterelnök-jelölttel. A Fidesz elkezdte a kampányt, és bár volt egy nyári szezon, amikor jó ideig nem láttuk mondjuk Jakab Pétert a miniszterelnökkel konfrontálódni, most ez visszatért. Orbánnak az az érdeke, hogy azt bizonyítsa: a kormányzás gazdaságilag stabil - jelentette ki.

Szerinte a következő hónapban mindenki arra számít, hogy a járvány negyedik hulláma megmutatja valódi arcát, ez pedig a kampány tematikáját is meg fogja határozni.

(Kiemelt képünk: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (háttal), Orbán Viktor, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, jelenlegi miniszterelnök, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter (b-j) az új parlament alakuló ülésén 2014. május 6-án. MTI Fotó: Beliczay László)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.