Huszonötmilliárdos megbízást kapott Garancsi István, miután magánrepülőgépen utaztatta Orbán Viktort

Furcsa véletlenek a NER-ben.

2018. november 28., 10:49

Szerző:

Több, mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt, a Market Építő Zrt.-t - derült ki az EU-s közbeszerzési értesítőből.

A Market tulajdonosa viszont éppen az a Garancsi István, aki amellett, hogy hegymászó-zsargonnal „Orbán Viktor kötélbarátjának” tartja magát, idén októberben kifizette Orbán Viktor miniszterelnök magánrepülővel tett utazását a MOL-Vidi futballcsapatának Bulgáriában rendezett meccsére. A Mészáros Lőrinc által is gyakran használt repülő egyébként nem Garancsi tulajdona, hanem egy külföldi offshore cégé.

Orbán Viktor a korrupciót sejtő aggályokat azzal rázta le az Országgyűlésben, hogy harminc éve így repült, ezután is így fog, és amúgy is, „mutassák meg neki azt az embert, aki őt le tudja kötelezni”. Vagyis Garancsi István még sok-sok beruházásra számíthat, de már így sem kell szűkölködnie.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Market például idén augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén.

Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfülés hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért.

A Market tavaly nettó 107 milliárd forintos árbevételt ért el, 20 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban.