Humor és remény – ennyi maradt az ellenzéki szavazónak

Nem mindenki bízik a kormányváltásban.

2022. március 15., 21:45

Szerző:

Megvan a vicc, mikor Brezsnyev Kádárral sétálgat a pesti utcán? A Rákosi- és a Kádár-korszak alatt bár tilos volt gúnyolódni a rendszeren, a társadalom mégis humorral gyógyította magát. A március 15-i Egységben Magyarországért tüntetésen nagyon úgy tűnt, hogy az ellenzéki szavazó szemében 12 év kormányzás arra volt elég, hogy új poénokkal bővüljön a magyar humortörténelem.

„Merre lesz a tüntetés?” – kérdezte kedd délután egy idősebb férfi a Szabadság hídnál az egyik rendőrtől, aki mielőtt útba igazította volna, arról érdeklődött, hogy pontosan melyik demonstráció helyszínét keresi. „Hát nem a Disney Putyinét” – jött azonnal a kicsit felháborodott és tréfának is szánt válasz.

 

A Szabadság hídnál összegyűlt tömeg valamivel 14 óra után indult el a Műegyetem rakparthoz. A csendes vonulást egy-egy „Orbán takarodj!” kiáltás szakította meg, a legtöbb tüntető inkább beszélgetve halad, túlságosan leköti őket a közélet. „Mit szólsz ehhez a drón-botrányhoz?” – kérdezi az egyik vonuló a másiktól. „Bevallom, először nem értettem, mi a stratégiai nyugalom. De ezt legalább már tisztázhatjuk: hadd repüljön robbanószer Paks felett, biztos nem lesz nagy gond” – válaszolta. A magyar honvédelem malőrjei aztán újra és újra szóba kerülnek. „Magyarországnak csak annyira van szüksége a NATO-ra, mint egy Honvédségnél parkoló autónak katalizátorra” – mondja egy másik jelenlévő.

 

A kormánypártok varázsszava viszont nem igazán jön elő a beszélgetésekben, úgyhogy mi kérdeztük meg az ellenzéki tüntetőket, mit gondolnak a rezsicsökkentésről. „Ez a legnagyobb bajom ezzel a rendszerrel. Hülyének vagyunk nézve. Nyilván megvan a rezsicsökkentés ára is, csak máshol fizetjük meg. Valódi tájékoztatást szeretnék, elismerést a tanároknak, azt, hogy az unokáim költözzenek haza Németországból” – mondja egy idős nő a tömegben.

Apropó, fiatalok. „Hol vannak a harmincasok és a huszonévesek?” – kiabál fel már a Műegyetem rakpartnál egy középkorú férfi. „Itt vagyunk” – kopogtatják meg a hátát. „Április 3-ig, utána meglátjuk” – teszik hozzá.

 

Negyed négy körül aztán megszólalt a Himnusz, a versek és dalok után Iványi Gábor kezdi meg a beszédeket. „Veled vagyunk, Gábor” – skandál a tömeg. „Én pedig veletek, de telik le az öt percem, amíg éltettek” – viccelt, majd úgy folytatta: „Kedves Barátaim! Idefelé azt hallottam a rádióban, hogy a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök vonatra ülnek, és meglátogatják Vologyimir Zelenszkij nagyszerű hőst és az ukrán népet. És hát van még egy hely mellettük, fel is kínálták valakinek, hogy tartson velük, de Orbán Viktornak más dolga volt” – mondta, hozzátéve: „Mindenki a maga területéről vesz példákat, arra gondoltam, hogy most egy-két Bibliai történetet írhatnak át. Kain családvédelmi akcióterv keretében kezdeményezett egy kétoldalú találkozást Ábellel, esetleg Góliát a békés ősi föld egyesítésének érdekében kérte, hogy ne küldjenek csapatokat, és gondolta, hogy Dávidnak fogalma sincs, mi folyik a mezőn” – humorizált Iványi, aki később a szolidaritás fontosságáról beszélt.

 

Ezt követően Karácsony Gergely, Donáth Anna, Jakab Péter, Schmuck Erzsébet, Tóth Bertalan és Dobrev Klára jelentették be az ellenzék 12 pontját, ezek többek között a propaganda eltörlése és a felelős oktatási és egészségügyi minisztérium létrehozása Budapesten. Az utolsó beszédet pedig Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mondta el.

 

A legtöbb jelenlevőnek markáns véleménye van a rezsicsökkentésről, oroszbarát politikáról, NATO-ról és Európai Unióról, egy kérdésben viszont bizonytalannak tűntek. A felvetésre, hogy lesz-e kormányváltás, a legoptimistább válasz annyi volt: „Reméljük”. A rendezvény végével aztán jókedvűen indult haza mindenki.

 

A Petőfi hídnál pár Fidesz-tábla is feltűnt, a békemenetről sietett haza egy-két tüntető. Néhány fiatal persze azonnal kapott is a pillanaton. „Milyen színű a paradicsom? És a magyar narancs íze milyen?” – kiabálták, majd felszálltak a 4-es villamosra. Szerintük nem lesz kormányváltás. „Annak is örülnénk, ha végre nem lenne kétharmad” – mondták, majd elfordultak. Kicsivel később egyikőjük már azt ecsetelte, hogy kapott egy lehetőséget külföldön. 

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az összellenzéki nagygyűlésen a Műegyetem rakparton. Budapest 2022. március 15. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.