Pokoli hőség uralkodik számos BKK járaton

A légkondik hiánya miatt több fővárosi járaton is elviselhetetlen a hőség. 

2024. június 21., 11:20

Szerző:

Az egyre fokozódó hőség a budapesti tömegközlekedéssel utazóknak extra kihívásokat is jelent, hiszen a BKK rengeteg járművén még most sincs klímaberendezés felszerelve. Ilyenek többek között a régi villamosok, az egyes és a hármas metró, és néhány régebbi busz és trolibusz is. Ezeken csupán a lehúzott ablak és az így keletkező huzat ad egy kis levegőt, bár ennek hatását inkább csak az ablak közelében lévők érezhetik. 

A Szeretlek Magyarország újságírója egy digitális hőmérővel utazott több különféle BKK járművön, ahol a következőket tapasztalta. A hűvös és klimatizált elővárosi vonat és Combino villamos után a felújított Ganz villamoson már 35,2 fokot mért a hőmérő, még a földalattin is hasonló hőséget, 35,1 fokot mutatott. A hármas metrón viszont még ennél is melegebb volt, ott a hőmérséklet elérte a 36,2 fokot. Természetesen a mérések csak tájékoztató jellegűek, hiszen a mért hőmérséklet az ablakokon bejutó sugárzó hő vagy a lehúzott ablakok számától függően is változhat. 

A hőség ellenére sem várható változás

A BKK járatok klímahiánya már nem újkeletű probléma, a 2007-ben forgalomba álló Combino villamosokba is csak utólag szerelték be őket. A hármas metró kocsinainak felújítása során is szó volt a légkondik beszereléséről, de végül nem kerültek be az „új” kocsikba. A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash. Az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból viszont nem kért bele klímát.

Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként, 2019-ben ígérte meg, hogy utólag klimatizálják a szerelvényeket, de ez nem olyan egyszerű. „A klimatizálás elsődlegesen nem pénzkérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondicionáló berendezések felszerelése” – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát a kötbér terhére rendelnék meg.

(Kép forrása: Pixabay)

15:49

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.