Horváth Csaba: Minél népszerűtlenebb a kormány, annál népszerűbbek az önkormányzatok

A zuglói MSZP-s polgármester szerint a Parlament június közepén szavazhat az önkormányzati lakások privatizálását célzó javaslatról. 

2021. május 21., 11:39

Szerző:

A zuglói önkormányzati lakásállomány 50 milliárd forintot ér, azonban ennek a fele nem értékesíthető, ugyanis rehabilitációs területen van – mondta Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Horváth Csaba szerint töretlennek látszik a kormányzati menetelés az önkormányzati lakások privatizálásával kapcsolatban, ugyanis az észérvek, a társadalmi érvek és a lakásmaffiával kapcsolatos aggodalmak is leperegnek a Fideszről. Hozzátette: június 16. környékére van beütemezve az erről szóló javaslat elfogadása.

Zugló polgármestere elmondta, nem tudja, milyen észszerű érveket lehet felhozni a javaslat mellett, ugyanis nemcsak az ellenzéki, de a fideszes önkormányzatok is felemelték a hangjukat ellene. „A lakásállomány egy állandó szolidaritási alap, és ha ezt most mindenkorra felszámolja a kormányzat, azt fogja jelenteni, hogy élete végéig ellehetetlenülnek azok, akik nem tudnak egyből lakást vásárolni” – mondta Horváth Csaba. Ismételten hangsúlyozta, semmi másról nem szól ez a javaslat, mint az önkormányzati vagyon szétosztásával történő szavazatvásárlásról.

Horváth Csaba szerint ez a lépés ugyanannak a folyamatnak a része, ami az elmúlt 10 évben történt, vagyis hogy folyamatosan véreztetik az önkormányzatokat. A lakhatási válság legfontosabb enyhítési eszköze lenne, hogy állami bérlakásépítés induljon – erre pedig még uniós támogatások is lettek volna, de nem élt vele a kormány. 

„Minél népszerűtlenebb a kormány, annál népszerűbb az önkormányzati rendszer” – mondta a zuglói polgármester, majd kijelentette: ezt a népszerűséget irigyelte meg a kormány, és ezért próbálják kiherélni az önkormányzatokat.

A javaslat részleteit kibontva Horváth Csaba elmondta, amennyiben az önkormányzatok nem végzik el a rájuk szabott feladatot, fél év leteltével a kormány léphet a lakáseladás tekintetében az önkormányzatok helyére. Horváth szerint erre nem lesz ideje a kormánynak, ugyanis az egész országban nincs annyi értékbecslő, amennyit egy ilyen hatalmas feladat igényelne, ráadásul hatalmas költségekkel is járna mindez. 

„Zuglóban például kettő értékbecslést kell elvégezni, és a magasabbat kell érvényesíteni, másrészt a költsége is 50 ezer forint darabonként. Ha van 1000 ilyen lakás, az már 100 millió forint, amit az önkormányzatnak kell állnia, és emellett még ott van a szerződéskötés díja is. Százmilliókat kellene úgy elköltenünk, hogy még a lakásállományunkat is elveszik” – mondta Horváth Csaba. A polgármester kiemelte: a zuglói lakásállomány 50 milliárd forintot ér. A fele lakásállomány azonban olyan rehabilitációs területen helyezkedik el, ami miatt várospolitikai okokból nem értékesíthető.

Horváth Csaba elmondta, ha valaki igényelni fogja a lakásvásárlást, akkor az önkormányzat jogkövető módon, de nem elsietve fog eljárni. Az adásvétel létrejöttéhez polgármesteri aláírás szükséges, a vezetőn kívül egyedül az alpolgármester járhat így el, külön felhatalmazással.

(Kiemelt kép: MTI | Mónus Márton)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.