Egy sor családi juttatás emelkedik januártól, mutatjuk hogyan

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Facebookon közölte a részleteket.

2022. december 20., 18:55

Szerző:

Nem csupán a minimálbér és a garantált bérminimum összegét határozta meg a kormány 2023. január 1-ével, de egy sor családi szociális támogatás összege is növekszik. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyi államtitkára pedig Facebook-oldalán tette közzé, melyik juttatás hogyan változik.

Bejegyzése szerint:

  • a gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege bruttó 324.800 forintra,
  • a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162.400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében bruttó 207.480 forintra,
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) bruttó 232.000 forintra emelkedik majd.

Az már december 13-án kiderült, hogy a szakszervezetek, a kormány és a munkáltatói érdekképviselet megállapodott a minimálbér és a garantált bérminimum összegében is. a megállapodás szerint 

  • A minimálbér januártól 16 százalékkal nő, bruttó 232 ezer forintra.
  • A garantált bérminimum pedig 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra nő.

A legnagyobb magyar szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége elnöke, Zlati Róbert már akkor közölte, nem maradéktalanul elégedett az emelés összegével.

(A kiemelt kép illusztráció: Családi pótlékot osztanak családoknak a zalakomári postahivatal előtt. A várakozókat nem engedik be a hivatalba, ezért a hivatal ablakán keresztül intézhetik ügyüket. MTI Fotó: Varga György)