Minden, amit a jővő évi a minimálbér-emelésről tudni lehet

Szerdai egyeztetések során a Magyar Szakszervezeti Szövetség is jóváhagyta a minimálbér és a bérminimum jövő évi emeléséről szóló javaslatot, bár ők eredetileg a dokumentumban szereplőnél nagyobb emelést szorgalmaztak.

2022. december 15., 13:04

Szerző:

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is támogatja azt, hogy januártól a minimálbér 16, a bérminimum 14 százalékkal emelkedjen – írja a 24.hu. A Szövetségen belüli egyeztetések szerdán zajlottak le.

Félő volt, hogy jövőre nem valósul meg a minimálbér-emelés

A lap korábbi értesülései szerint kérdéses volt, hogy megtörténik-e jövőre a minimálbér és a bérminimum emelése, mert félő volt, hogy a MASZSZ nem írja alá a Liga és a Munkástanácsok által is elfogadott javaslatot. „Nem vagyunk tőle boldogok. De felelősségünk, hogy legyen minimálbér-emelés. Ezért írjuk alá a megállapodást, még ha csak ennyiről is fog szólni” – mondta a 24.hu-nak Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke. Ezzel arra célzott, hogy ők a minimálbérnél 20 százalékos, a bérminimumnál 40 ezer forintost növekedést szorgalmaztak a bértárgyalásokon. Az elnök hozzátette: a megállapodásban az is benne lesz, hogy amennyiben a prognosztizált inflációhoz képest jelentős eltérés mutatkozik, akkor a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek majd. 

A minibálbér a jelenlegi emeléssel így a bruttó 200 000 forintról bruttó 232 000 forintra emelkedhet januártól. A garantált bérminimum (melyet szakmunkás minimálbérként is szokás emlegetni) a mostani bruttó 260 000 forintról bruttó 296 400 forintra növekedhet. 

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma csütörtökön három órakor ül össze ismét, és ezek szerint a bérmegállapodást is aláírhatják. „Kérdés viszont még, hogy bérajánlás lesz-e, vagyis hogy a többi bérkategóriára is lesz-e irányadó béremelési ajánlás a megállapodásban” – írja a 24.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Faludi Imre / MTVA/Bizományosi)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.