Hollik István: A társadalmi konzultációnak nem az a célja, hogy az Orbán-kormány megismerje az emberek véleményét

2019. november 25., 13:13

Szerző:

Hétfő délig lehet kitölteni a kormany.hu-n keresztül közzétett kérdőívet a klímavédelemről. Ennek létézéséről azonban a kormány nem adott tájékoztatást. Hollik István kormányszóvivő az Inforádiónak ezt azzal magyarázta, amivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium is, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem egy Brüsszel által előírt tájékoztatási forma.

Az elmúlt kilenc  évben több konzultációt is indított a kormány, a legutóbbit idén a családvédelmi akcióterv témájában. Ezeket a konzultációkat általában akár a 10 milliárd forintot is elérő kormányzati kommunikációs kampány kísérte.

Ezúttal azonban semmi ilyen nem volt. Múlt hétfő délután a kormány honlapján, azon belül is az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár aloldalán jelent meg egy társadalmi konzultációs kérdőív a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról. A stratégia elkészítését a párizsi klímaegyezmény írja elő, a kormányoknak nyilvános konzultációt kell folytatniuk a klímahelyzet kezeléséről. Az Orbán-kormány valamiért mégsem reklámozta a konzultálási lehetőséget. A kérdőív kitöltésére egy hetet, mintegy 165 órát adtak, a határidő hétfőn délben le is járt. Az ITM vasárnap azt közölte, hogy szó sincs nemzeti konzultációról, az Orbán-kormány mindössze egy EU-s kötelezettségnek tesz eleget.

Hollik István kormányszóvivő az InfoRádiónak ezt megismételve kijelentette, hogy a kérdőív nem egy nemzeti konzultáció, hanem egy EU által előírt tájékoztatási forma. Számtalan dokumentumot kell benyújtani Brüsszel felé, és vannak más kötelezettségek, ezeket jelenítette meg a kormány a kormányzati portálon. Hozzáette, ha a kormány klímaügyben vagy bármilyen más ügyben nemzeti konzultációt akar folytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.

Kormányinfó - Gulyás Gergely és Hollik István sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ezt a társadalmi konzultációt nem verték nagydobra, azt mondta, hogy

ennek nem az a célja, hogy az Orbán-kormány megismerje az emberek átfogó véleményét, hanem egy EU által előírt kötelezettség, amelynek  eleget tesznek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium később azért kiadott egy közleményt arról, hogy neki mégis számít az emberek véleménye.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.