Hodász András: „kamasz koromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is”

Páratlan bejegyzésben tárta a nyilvánosság elé Hodász András atya, hogy gyermekkorában őt is szexuális zaklatás érte az egyházon belül.

2023. február 11., 11:32

Szerző:

A Szemlélek blogon mesélte el őszintén Hodász András atya, hogy gyermekkorában őt is érte szexuális bántalmazás a katolikus egyházon belül. Arra, hogy erről őszintén beszámoljon a zaklatási ügyében folyamatos küzdelmet folytató Pető Attila pere késztette őt is.

„Ahogy most olvastam Attila történetét, az jutott eszembe, hogy nekem ismerős ez a rugdosás, ez a harag, és megértem. Attila! Igazad volt, és jól tetted! Dühös voltál, mert megélted, hogy azok, akiknek meg kellett volna védeniük téged húsz évvel ezelőtt, sem akkor, sem most nem védtek meg.” – mondta el.

Hodász úgy fogalmazott, „magam is érintett vagyok: kamasz koromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.” Ezek után elmesélte, egy pap, akihez sokat járt szexuálisan is közeledett hozzá. A szülei ugyan tudtak a dologról, és furcsállták is, hogy annyit jár oda, mégsem tettek az ügyben semmiféle lépést.

„És én dühös voltam rájuk ezért a vétkes naivitásukért és a felelősséghárító tehetetlenségükért. Én gyerek voltam, ők pedig a szüleim voltak, az lett volna a dolguk, hogy mindent megtegyenek azért, hogy megvédjenek engem.” – tette hozzá Hodász. A szókimondó és innovatív stílusáról ismert pap nemrég jelentette be, visszavonul a katolikus egyházon belüli működéstől, a papi szolgálat alól Erdő Péter bíboros-érsek pedig már fel is mentette.

(Kiemelt kép: Hodász András. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)