Döntött a bíróság: zaklatásnak számít, ha egy áldozat hívogatja a gyerekkori molesztálását kivizsgáló papokat

Zaklatás miatt bűnösnek mondták ki Pető Attilát, mert tudni akarta, miért nem ítélik el az őt gyerekkorában molesztáló papot.

2023. február 1., 15:05

Szerző:

Zaklatás miatt szerdán bűnösnek találták Pető Attilát, akit egykori ministránsként, tizenhárom éves korában molesztált egy pap, és akinek ügyét 2016 óta követi a hazai nyilvánosság. Petőt az esztergomi érsekség két vezetője, az ügyben eljáró Süllei László és az azóta elhunyt Snell György segédpüspök jelentette fel, mert többször felkereste őket, hogy tájékoztassák az ügyéről – írja a 444.hu. 

Miután a molesztáló papot kizárta az egyház – amiről szintén az ügyéről először beszámoló újságírótól értesült –, Pető nem kapott információt arról, hol tart az eljárás, és az ügyiratokba sem tekinthetett be. Ezért összesen hat darab üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok" hívást indított. A bíróság tavaly májusban, első fokon két rendbeli zaklatás miatt mondta ki bűnösnek.

Az ügyészség akkor próbára bocsátást javasolt, ami jogilag nem számít büntetésnek, nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba sem, a bíróság pedig ennél is enyhébb intézkedést írt elő, és a „rosszallását” kifejező megrovásban részesítette Petőt. Ennek gyakorlatilag semmi következménye nem lett volna, Pető és ügyvédje szerint azonban ez szimbolikus kérdés.

Azért fellebbeztek, hogy ne azzal végződjön az eljárás, hogy a bíróság bűnösnek nyilvánítja az áldozatot, amiért a nyakára járt az ügyét szerinte rosszul kezelő papoknak.

A Fővárosi Törvényszék ma helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. 

A Petőt ért korábbi abúzust nem vonta kétségbe az ítélet, és a sérelmeit és az ahhoz kapcsolódó céljait sem, amelyeket a bíró társadalmilag hasznosnak ítélt. A bíróságnak azonban a vád tárgyává tett cselekményről kellett döntenie, az alapján pedig másodfokon is azt állapította meg, hogy a sértetteket rendszeresen, tartósan, hosszan elhúzódóan és visszatérően háborgatta a terhelt – vagyis Pető zaklatta Sülleit és Snellt.

(Fotó: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)