Hodász András: Nem az a kulcs a cölibátusban, hogy nincs szex

Az angyalföldi plébános a papi hivatás nehézségeiről és saját terápiájáról is beszélt. Az anyaszentegyházat egy kétezer éves cégnek nevezte.

2021. július 13., 13:15

Szerző:

Gulyás Márton kérdezte a Partizánon a közéleti tevékenységéről is ismert papot. A katolikus plébános többek közt azt is elmondta az interjúban, hogy a katolikus egyházra úgy tekint, mint egy cégre. A legfőbb termék pedig az örök élet, minden más egyházi üzenet csak ebből vezethető le a pap szerint.

A plébános a cölibátus kapcsán kifejtette, ezzel kapcsolatban nem a szexualitás kérdése a leglényegesebb, hanem az abból következő magány érzése. Hodász András egy történetet is elmesélt, miszerint a legmagányosabb este egy pap számára a szenteste. Karácsony éjjelén van ugyanis a legtöbb elfoglaltsága egy katolikus papnak. Mint mesélte járt már úgy szenteste, hogy egyedül maradt és pizzát rendelt vacsorára. A katolikus pap véleménye szerint, ha valaki a szenttel kíván foglalkozni a cölibátus kérdésköre a legkevesebb. Teljes odaadással, hivatásként foglalkozik az istenivel.

A kiégés jelei miatt Hodász András három hónapja pszichológushoz jár, derül ki a beszélgetésből. Szándékosan olyan szakembert választott, aki nem egyházi berkekben működik. Nem a katolicizmus szemüvegén keresztül végzi a terápiás munkát. Terápiára többek közt azért kezdett járni, hogy rájöjjön valóban az isteni elhívásnak tesz eleget vagy belső motivációk mozgatják csupán. A katolikus pap terápiás munkájának fókuszában az áll, hogy belső vagy gyerekkori sérülések vezették-e a papi pályára vagy sem.

A plébános az interjúban adott válaszai során kitért, a közelmúltban vitákat gerjesztő pápai látogatásra is. A szentatya az Eucharisztikus Kongresszusra látogat hazánkba. Véleménye szerint a Szentatyának senki nem mondhatja meg, hogy mikor és mit mondjon vagy csináljon. A Ferenc pápával kapcsolatos kijelentéseket elhamarkodottnak nevezte. Hodász András szerint már akkor elhangzottak vélemények és állítások, mikor még az egyház vezetőjének programja ismert sem volt.

A teljes adást itt lehet megnézni.

(Kiemelt kép: Hodász András a Partizán vendége. Fotó: Youtube)