425 millió eurós hitelt ad az állami bank a 4iG-nek a Vodafone megvásárlásához

Az MFB és a Vodafone-t átvevő 4ig-s legányvállalat és a Corvinus Befektetési Alap közötti hitelszerződéseket már meg is kötötték.

2023. január 9., 17:18

Szerző:

A 4iG Nyrt. minősített többségi tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. hitelszerződéseket kötött az MFB Magyar Fejlesztési Bankkal és más hitelintézetekkel a Vodafone Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrésze megszerzésének finanszírozása érdekében - tette közzé a 4iG a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Az MTI arról is beszámolt, az infokommunikációs vállalat jelezte, hogy az MFB-vel kötött hitelszerződés kapcsán január 8-án jelent meg a kormány döntése a Magyar Közlönyben.

Eszerint a legfeljebb 425 millió eurós hitel esetén a tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn közölte, hogy a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról. A közlemény szerint a 660 milliárd forint értékű tranzakcióval az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a magyar állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban. Ez a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása. A Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor - jelezték.

Vodafone: gigaüzlet kormányzati védőhálóval

Az már korábban is kiderült, hogy a felvásárlás keretében a Mészáros Lőrinc-közeli Jászai Gellért tulajdonában álló 4iG 51 százalékos, míg a magyar állam 49 százalékos tulajdonrészt szerezne a Vodafone Magyarország Zrt-ben.

Az állam tehát így kétszer is hozzájárul a felvásárláshoz: egyrészt kifizeti 49 százalékos önrészét, másrészt pedig előteremti a 4iG leányvállalata részére a fennmaradó felvásárlási árhoz szükséges hitelrészt, sőt, kezességgel jelentős kockázatot is vállal az ügylet során.

A 4iG ugyanis önmagában nem lenne képes a tulajdonrész megvételére, ugyanis maga is komoly adósságállománnyal rendelkezik. Korábban felvetődött, hogy a 4iG egy eurófinanszírozásos hitelbe is belement volna, de mivel a Vodafone Magyarországnál elsősorban forintbevételek keletkeznek, ezért egy devizahitel kockázatos lett volna.

A Vodafone magyarországi leányvállalatát most tehát az államnak és a 4iG-nek átadó Vodafone vezérigazgatója, Nick Read azzal kapcsolatban korábban úgy fogalmazott:

„A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT-szektorban. A 4iG-vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel Leal / AFP)