„Hiszékeny vagyok, nem naiv”

Nagyon kevesen tudják, miről van szó. Valaki mondott valakiről valamit még 2013-ban, ennek nyomán valaki (konkrétan az ügyészség) nyomoztatni kezdett, így vezettek a szálak valakihez. Az MSZP volt XIII. kerületi alpolgármesteréhez, aki március óta már csak országgyűlési képviselő. Önkormányzati posztját nem kívánta megtartani.

2014. július 16., 19:03

– Azt hiszem, ez lehetett a sorrend – morfondírozik a gyanúba fogott Hiszékeny Dezső, az Országgyűlés törvény-előkészítő bizottságának tagja. Az ügyet arra az időpontra élesítették be, amikor szabadságra megy a Ház, miniszterelnök urunk Brazíliában kódorog vagy az egyenes kiesésest nézi, a politika mozdulatlan mocsár. Hiába mond le mentelmi jogáról Hiszékeny. A téma téma marad, az ügyészségi körökben feltűnően tájékozott főorgánum lankadatlanul szállítja az újabb fejleményeket.

Lemondásáig Hiszékeny alpolgármester a kerület vagyongazdálkodási ügyiért felelt, szoros állami felügyelet mellett. Hogy az egyetlen (utolsó) „szoci fészek” kellően ellenőrizve legyen, arról az államigazgatás bőségesen gondoskodott. A legutóbbi ciklusban (2010-től 2014-ig) zajlott itt NAV-vizsgálat, kopogtatott az ORFK, a BRFK, az ÁSZ. A volt alpolgármester szerint folyamatos beszámolási, adatszolgáltatási kényszerben éltek.

A „Hiszékeny-ügy” a vesztegetés kulcsfogalma körül forog. Az első nyomozati verzió szerint a hatóság „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” bűncselekménye után nyomozott. Ez módosult most „vezető beosztású hivatali személy által elkövetett vesztegetés” gyanújára. Másfél éven át az első változatot részesítette előnyben a hivatal. Nemrég kapcsoltak magasabb sebességre.

Hogy a különbség érthető legyen: ha valaki azt mondja valakinek valamivel kapcsolatban, hogy „én ismerem ezt a Hiszékenyt, ha megdobod ötmillióval, te viszed a bulit”, az az első verzió. A buli esetünkben – mivel önkormányzati tematikáról (és önkormányzati választásról) van szó – egy feltételezett üzlethelyiség bérleti joga, és az ügy „folyamatba tételét” csak az alpolgármester ráhatása segítheti elő. Ebben az esetben az ajánlattevő a gyanúsított. De ha az újabb verzió a támpont, mely szerint „Hiszékeny személyesen üzent volna”, hogy ötmillió elősegítheti a simább ügymenetet, Hiszékeny szerepét kell megvizsgálni. Rá nyomoznak. De ezt eddig is tudtuk.

Új fejlemény, melyet az „ügyészségi körökben tájékozott jólértesült” hirdet, hogy a bérlendő üzlethelyiség állítólag a Pozsonyi út és a Radnóti utca sarkán fekszik. A tudósító emlékei szerint a helyszín (amelynek négy sarka is van) meglehetősen zsúfolt. Egy nagyáruházlánc jeles képviselője található az egyik sarkon, vele átellenben egy vendéglő, és van egy általános iskola. Hiszékeny úr nehezményezi, hogy bár az ügyészségnek 18 hónapja volt arra, hogy őt magát megkeresse, nem tette. Épp most pattant ki a dolog, mikor „bezárt a parlament”, és a hivatalos eljárások szeptemberig állnak. Az időzítés célja ez volt, a képviselőnek nincs kétsége efelől.

– Mert legyek bármilyen Hiszékeny, naiv azért nem vagyok – mondja.

A sajtónak viszont élnie kell valamiből, jobb híján „csepegtetett információkból”. Senkit sem lepne meg (Hiszékenyt sem), ha „a modern hangrögzítés technikai viszonyai mellett” előkerülne egy hangfelvétel (bármilyen rossz minőségű is), mely Hiszékeny úr „bűnbe esésének” pillanatát dokumentálja. Ez lehet a következő lépés.

Ha már a dokumentációnál tartunk, az ügy kissé túldokumentált. A volt alpolgármester szerint száztízezer oldalnyi szkennelt dokumentumot adtak át a nyomozó hatóságnak.

Legyen bármilyen hosszú is a nyár, lesz mit olvasni őszig. A Molnár-ügy nemrég ért véget jogerős felmentő ítélettel. A stafétabotot Hiszékeny Dezső veszi át.