Hidegebb levegő érkezik fölénk

A várható időjárás az ország területén szerda éjfélig.

2023. november 21., 16:43

Szerző:

Szárazföldünk nagy részén továbbra is ciklonális hatások uralkodnak: Közép-Európa felett egy elgyengülő félben lévő ciklon örvénylik, a Genovai-öböl térségében pedig mediterrán ciklon mélyül ki. Emiatt sokfelé csapadékos az idő, a csapadékösszeg több helyen eléri a 20 mm-t, Dalmáciában 50 mm-t meghaladó mennyiséget is regisztráltak. Nyugodtabb, csendesebb az időjárás Skandinávia térségében, az ott elterülő anticiklon hatására ugyanis borongós, párás, ködös az idő. Mindeközben az Atlanti-óceán felől is magasnyomású zóna húzódik kontinensünk nyugati partvidéke fölé.

 A Kárpát-medence egyre inkább az említett mediterrán ciklon hátoldalára kerül, és megerősödő északias széllel hidegebb levegő érkezik fölénk.

Kedden általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti országrészben tartósan párás maradhat a levegő, és éjszaka az Északi-Középhegység és a főváros tágabb térségében köd is képződhet. Az ország délkeleti felén még több helyen lesz eső, zápor, majd a csapadéktevékenység az éjszaka első felében többnyire megszűnik, utána legfeljebb a déli határ mentén fordulhat elő gyenge eső. 

Szerdán a délelőtti órákban észak felől csökken a felhőzet, és a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, de az ország középső sávjában erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. A késő délutáni óráktól északnyugat felől fátyolfelhőzet sodródik hazánk fölé. 

Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül, éjszaka az északkeleti országrészben és a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, szerdán napközben pedig viharossá fokozódik, de a középső országrészben a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de az északkeleti szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 2 és 10 fok között alakul, a legmelegebb a középső országrészben várható.

(Kiemelt képünk: Kerékpáros a ködben a Lánchídnál 2009. november 18-án. Fotó: Ferenc Isza / AFP)