Hétvégén is marad a kánikula, záporok azért lehetnek

Sőt, széllökések is érhetnek már minket estétől, igaz, a zivatar csak pár területet érint majd az országban.

2022. július 1., 16:55

Szerző:

Péntek délután sok napsütés várható, estig a képződő gomolyfelhőkből a Dunától keletre elszórtan várható zápor, zivatar. Éjszaka azonban hidegfront érkezik, emiatt átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és hajnalig összességében több helyen is valószínű zápor, zivatar. Nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon és a Dunától keletre várható csapadék. A csapadékgócok zöme hajnalra megszűnik.

Szombaton a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nagyobb részén derült, napos idő várható. Ugyanakkor a Dunakanyar-Szeged vonaltól keletre a többórás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ott késő délelőttől kezdve többfelé valószínű zápor, zivatar, utóbbiakat felhőszakadás is kísérheti.

Péntek délután a délnyugati szél élénk lesz, majd estétől a Dunántúlon, majd éjszaka a Duna mentén is mind nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, ami megerősödik, sőt viharossá fokozódik. A szél szombaton csak lassan mérséklődik, viharos széllökésekre azonban már csak zivatarok körül kell számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------

Izlandtól a Feröer-szigeteken és Hollandián át egészen a Pireneusokig húzódik az a front, amely mögött a nyugat-európai országok fölé már jóval hűvösebb levegő áramlott. A front mentén sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, kontinensünk más részein ugyanakkor csak elvétve esik. Az Atlanti-óceánhoz közel eső tájakon mindössze 16 és 20 fok közé emelkedik délután a hőmérséklet, keletebbre és a mediterrán térségben, ahol anticiklonális hatások a meghatározóak, jóval melegebb van.

A Skandináv-félsziget északi részein 25 és 30, Németországban 27 és 32, míg a Kárpát-medencében és környezetében 33, 39 fok között alakulnak a csúcsértékek. Jelenleg tehát a Kárpát-medence kontinensünk legmelegebb része, de nyugat felől szombatra virradó éjszaka már érkezik egy hidegfront, amely néhány fokot mérsékli a hőséget, és több helyen lehet zápor, zivatar is.

(Kiemelt kép: Egy kisfiú játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.