Hernádi Zsolt: Nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója szerint a gázárrobbanás következményeit már mos ist érezzük, az ellátásbiztonság tekintetében pedig jelentős kockázatokat vállal Európa.

2022. december 7., 10:31

Szerző:

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója interjút adott a Mandinernek. Hernádi az interjúban a benzinársapka tarthatatlanságáról, az Oroszország elleni szankciókról, és a gázellátásról is beszélt. 

Az EU-s szankciókról szólva a Mol elnök-vezérigazgatója a Mandinernek úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a politikai számítás felülírta a gazdasági racionalitást, a túlélési ösztönt. „A szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst”. Hernádi szerint Oroszország nem egy megbízható üzleti partner, miközben az orosz források kiváltása hatalmas kihívás. 

A közelítő tél kapcsán a Mol elnök-vezérigazgatója kijelentette: „a gázárrobbanás következményeit már most érezzük, nem is kicsit, az ellátásbiztonság tekintetében pedig bődületes kockázatokat vállal Európa.” 

„Nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás bizonytalan”

– mondta Hernádi Zsolt.  

A Mol vezetője a mára már kivezetett benzinársapkáról azt mondta, hogy  az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál. „Ráadásul amikor ilyen mértékű beavatkozásra kerül sor, óhatatlanul jönnek a diszfunkciók” – mondta a Mol elnöke. „Kezd tarthatatlan lenni, egyre több kútnál nincs üzemanyag, mert az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. Számos korlátozást kellett bevezetni az elképesztő mennyiségű vissza­élés miatt, ám a kiskapukat így sem sikerül mind bezárni” – fogalmazott Hernádi.

(Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Mol poliol üzemének alapkőletételi ünnepségén Tiszaújvárosban 2019. szeptember 27-én. A cégcsoport 1,2 milliárd eurós fejlesztéséhez, az ország legnagyobb magyar hátterű beruházásához a kormány 131 millió eurós támogatással járul hozzá. Évente 200 ezer tonna poliolt állít majd elő a 2021-ben elkészülő gyár, amely 200 embert foglalkoztat majd. Fotó: MTI/Vajda János)