Bírósághoz fordul a TASZ a betiltott tüntetések miatt

Eddig hét alkalommal utasította el a rendőrség az izraeli-palesztin háborúhoz kapcsolódó, békepártinak szánt budapesti tüntetés iránti kérelmet. A civil jogvédő szervezet szerint sérül a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jog.

 

2023. november 9., 10:05

Szerző:

Miután Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországon nem lehet „terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést” rendezni, és ezt a jövőben se fogják engedélyezni, a rendőrség betiltott egy újabb palesztinbarát demonstrációt. A téma kapcsán Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Népszavának elmondta, hogy a feszült világpolitikai helyzetben valóban járhat bizonyos biztonsági kockázatokkal egy ilyen demonstráció megrendezése. Ez viszont önmagában még nem elegendő ok a betiltásra.

A portál idézi a police.hu oldalon megjelent tájékoztatást, ami szerint egy magánszemély november 22-ére, a II. kerületbe jelentett be gyűlést a „Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus kapcsán”. Erre a rendőrség nem adta meg az engedélyt.

Érvként hozták fel, hogy hasonló rendezvények történtek Európa több országában és szinte mindegyik heves erőszakkal járt. Törvényi hivatkozásként többek között megemlítették, hogy a hatóság a demonstráció megtartását megtilthatja, ha a rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a „közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti”, valamint nem biztosítható „a közbiztonság, a közrend vagy mások jogainak és szabadságának védelme”.

Hegyi Szabolcs kiemelte, hogy ez már a hetedik hasonló demonstráció, amit megtilt a rendőrség. Álláspontjuk szerint „mivel a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy személyesen intézkedett a tüntetés betiltásáról, arra lehet következtetni, hogy a rendőrség alapos mérlegelés nélkül, politikai nyomásra hozott döntést”.

Jogállamban azonban nem a miniszterelnök dolga, hogy politikai, világnézeti vagy morális megfontolások alapján döntsön arról, ki és milyen véleményt nyilváníthat ki. A rendőrség – tette hozzá a TASZ – egyetérthet a miniszterelnökkel, de nem politikai utasítás, hanem csak a gyülekezési törvényre támaszkodó alapos mérlegelés után tilthatja meg a gyűlés megtartását.

A legutóbb elutasított demonstrációt bejelentő személy a TASZ segítségét kérte és Hegyi Szabolcs elmondása szerint a szervezet elvállalta, hogy az illető képviseletében bírósághoz fordul, kéri a rendőrségi tiltó határozat felülvizsgálatát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy magyar rohamrendőr figyeli az új miniszterelnök és kormánya ellen tiltakozó kormányellenes tüntetés mintegy száz résztvevőjét a Parlament épülete előtt Budapesten 2009. április 14-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)