Hazugság, hogy nincs is létszámstop az Országos Mentőszolgálatnál?

2018. július 3., 16:00

Szerző:

A Párbeszéd törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy hatvan százalékkal emeljék fel az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak bérét, és oldják fel a létszámstopot, amelyet sajtóhírek szerint bevezettek a szervezetnél. Az ellenzéki párt szóvivője kedden „hazudozásnak” nevezte a tárca cáfolatát az ügyben. Barabás Richárd az MTI-nek azt mondta, hogy

a Párbeszéd aktív kapcsolatban áll a mentősökkel, és tőlük tudják, hogy az Országos Mentőszolgálatnál is létszámstop van érvényben. Az intézkedés tragikus állapotokat fog okozni, ugyanis a szervezetnél már most is nagyon alacsony az orvosok, az ápolók és a gépkocsivezetők száma.

„Az nem bűn, ha a kormány áttekinti, hogy hogyan lehet a bürokrácia hatékonyságán javítani, de a magyar emberek egészségét nem lehet kockáztatni" – mondta Barabás Richárd. Szerinte inkább az államtitkárok között kellene létszámstopot bevezetni, mert annyival nőtt a számuk, hogy „lassan a Fidesz-tagsághoz jár” egy államtitkári poszt.

Fotó: csepelmentok.hu

Mint megírtuk, az Átlátszó szerzett meg egy levelet, amelyből kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma személyügyi főosztályvezetője június 20-i létszámadatokat kért egy nappal későbbi e-mailjében tucatnyi közintézménytől, továbbá létszámstopot rendelt el az intézményekben.

„Tájékoztatom, hogy 2018. június 21. napjával létszámstop kerül elrendelésre, ennek megfelelően 2018. június 21. napját követően új, foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető a létszámstop feloldásáig. A tilalom kiterjed a már folyamatban lévő ügyekre is”

– írta a vezető.

A címzettek között található egyebek mellett az Oktatási Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, múzeumok, például a Ludwig Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, színházak, így az Opera és az Operett, az Országos Széchényi Könyvtár vagy a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Az Emmi nem adott magyarázatot a portálnak arra, miért éppen a legsúlyosabb munkaerőhiánnyal küzdő intézményekre vonatkozik a döntés, csak kiadtak egy közleményt, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nincs létszámstop az Országos Mentőszolgálatnál. A tárca szerint ugyanis a kormány döntése értelmében létszámstop kizárólag a kormányhivatali jogállású szerveknél, központi hivataloknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivataloknál lépett érvénybe.

„Az intézkedés célja a bürokrácia növekedésének megakadályozása."

Minderről ugyanakkor Nagy Anikó, az új egészségügyért felelős államtitkár hallgatott keddi látogatásán a mentőszolgálat Markó utcai központjában. Az állami vezető a Semmelweis-nap alkalmából vizitelt az OMSZ-nél, egyúttal bejelentette, hogy megkezdődik az új munkaruhák kiosztása. Ezek beszerzésére a kormány 1,1 milliárd forintot fordított (közpénzből, magyarán az adófizetők fordítottak erre ennyit – a szerző.)

Az államtitkár elmondta, az elmúlt időszakban a magyar kormány sok figyelmet fordított a mentőszolgálat fejlesztésére, és ez folytatódik.

Megemlítette, hogy 2010 óta több mint 30 mentőállomás épült és újult meg országszerte, 780 mentőautót cseréltek le, megújították a mentésirányítást és jelentős bérfejlesztést indítottak. Utóbbi során 7500 munkatárs béremelése történt meg, és – mint mondta – a tapasztalat az, hogy egyre többen választják ezt a munkát.

Fotó: Facebook

Ezzel szemben tény, hogy

szinte minden megyében mentőápolókat, mentőorvosokat és gépkocsivezetőket keresnek a szervezet saját honlapján, a kiszivárgott levél értelmében pedig ezeket az álláshelyeket akkor sem lehetne betölteni mostantól, ha lenne jelentkező.

Ráadásul, mint korábban megírtuk, kétszázról 159-re csökkent az Országos Mentőszolgálatnál státuszban lévő orvosok létszáma és a doktorokon túl is akkora a szakemberhiány, hogy a mentős sofőröket képeztetnék át ápolónak. 

Ennek ellenére Nagy Anikó inkább arról beszélt, hogy az egészségügyi ágazaton belül kiemelkedett a mentőszolgálat béremelési programja, hiszen 2016 és 2018 között 67 százalékkal emelkedett a mentődolgozók bére. Az idén az őszi ágazati bérfejlesztést előrehozták januárra, és ezen felül az év elején plusz 10 százalékos béremelésben részesültek a mentődolgozók. Jövőre pedig egy szintén 8 százalékos béremelésre számíthatnak – ismertette. 

Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy látogatása a mentőszolgálatnál az ott dolgozók iránti tisztelet és a szeretet jele. 

A magyar kormány kiemelt feladatának tartja az OMSZ fejlesztését, és mindent megtesz azért, hogy a mentőszolgálat erkölcsi és anyagi megbecsültsége a következőkben tovább emelkedjék – közölte, hozzátéve: számos intézkedést fognak hozni a szakmai fejlődés támogatására, a munkatársak testi-lelki egészségének megóvására, a jó minőségű munkaruha és eszközök beszerzésére.

„Azt szeretnénk, ha minél többen választanák ezt a hivatást, és a mentősök közössége erősödne" – mondta Nagy Anikó, akinek látogatása során a szervezet vezetője sem kérte számon a létszámstop ügyét. Ehelyett az MTI beszámolója szerint 

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy az államtitkár Semmelweis-napi látogatása üzenetértékű, és kifejezi a kormányzat figyelmét, ami nélkül a mentőszolgálat fejlesztése és a mentők megbecsültsége „elképzelhetetlen” lenne.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.