Folytatódik a kormány és az orvosok csatája

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ütköznek meg legközelebb az orvosok a kormánnyal.

2023. február 17., 16:33

Szerző:

A kormány tervei szerint Hajdú-Bihar vármegye után március elsejétől elvileg Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is át kellene térni az új háziorvosi ügyeleti rendszerre, aztán következik majd a többi vármegye is. A új szisztémában az Országos Mentőszolgálat irányítja az esti és éjszakai ügyeleteket az eddiginél kevesebb ügyeleti ponton, de az ígéretek szerint jobban szervezetten – olvasható a Telexen.

A lap azt írja, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében márciustól már csak hat helyen lesz 16-22 óra között, illetve hétvégén, ünnepnapon 8-14 óra között háziorvosi ügyelet, ezek közül négy helyen tartanak éjszakai sürgősségi ügyeletet este 10 és másnap reggel 8 óra között. Megszűnik többek között Mosonmagyaróváron a gyermekügyelet is.

Szabolcs-Szatmár Bereg megyében márciustól elvileg 13 településen lesz háziorvosi ügyelet estig, éjszaka és hétvégén pedig hat helyen.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) február 4-i küldöttgyűlése viszont arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne írjanak alá szerződést az OMSZ-szel, a kórházakban pedig helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását, amíg a kormány nem kezd igazi párbeszédet az egészségügyről – olvasható a cikkben, amely megemlékezik arról is, hogy ezek után Pintér Sándor belügyminiszter tárgyalásra hívta Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és Nagy Marcell titkárt.

A Telexnek Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyilatkozott, aki elmondta, hogy „a háziorvosok nem az ügyeleti rendszert bojkottálják, hanem a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén 94 százalékos többséggel elfogadott határozatot követik, amelyben ez a nyomásgyakorlás eszköze”. A követeléseik között van a szakdolgozók béremelése, a háziorvosi és fogorvosi ellátás megerősítése és a szakellátásban dolgozók munkafeltételeinek javítása. Szijjártó azt is kijelentette: tárgyalást kezdeményeznek, hogy „legyen végre egy olyan egészségügyi rendezési terv, ami a hazai egészségügyet hosszabb távon vezeti a javulás irányába, amelyben korszerű, minőségbiztosítási rendszerek működnek, ahogy a világ fejlett országaiban”.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.