Hazánkba emigrált Putyin elől az orosz rakétamérnök – öt évbe tellett kiharcolni a menekültstátuszát

Anatolij Lazarev a Magyar Helsinki Bizottság segítségével végre nem oltalmazott, hanem hivatalosan is menekült státusszal bír. A menekültügyi hatósággal szemben tegnap meghozott ítélethez hosszú évekre volt szükség.

2023. március 3., 14:18

Szerző:

A rakétamérnök a nyolcvanas évektől a szovjet űrügynökségnek dolgozott, majd a rendszerváltás utáni jogutódának, a Roszkozmosznak. Lazarev tudományos fokozatot szerzett, és kollégáival céget alapítottak. Tevékenysége olyan sikeres lett, hogy idővel az orosz kormány megbízásából olyan illetők keresték fel, akik részesedést követeltek a vállalkozásából.

A zaklatásokat megelégelve az űrmérnök összepakolt és Magyarországra költözött 2018-ban. Orosz részről folyamatosan követelték a kiadatását, a biztonsága érdekében magyarországi menedékkérelmet adott be. Ezt a magyar hatóságok megtagadták sőt, kiadatási őrizetbe helyezték.  

Ügyét a Magyar Helsinki Bizottság karolta fel és a szervezet ügyvédje, Fazekas Tamás kitartó munkájának köszönhetően most sikert értek el. A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítéletével kötelezte az államot, hogy Lazarevet valós helyzetének megfelelően menekültként ismerje el.   

„A bíróság a friss helyzetnek megfelelően megerősítette, hogy Anatolij nemzetközi jogi igényét – összhangban az uniós bíróság gyakorlatával – valójában a menekültkénti elismerés körében kell értékelni. A korrupció elleni kiállás ma Oroszországban ellenzéki tevékenységnek számít, ami koncepciós büntetőeljárást, bebörtönzést, munkatábort és gyilkosságot is vonhat magával. Szolgáljon ez kijózanító emlékeztetőül minden magyarnak, aki nem tudta vagy elfeledte, hogy milyen az igazi diktatúra” – értékelte az ítéletet Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a szervezet honlapján megjelent közleményben.

(Kiemelt kép: Anatolij Lazarev. Fotó: Helsinki Bizottság)