Havi 170 ezer csak azért, hogy az osztályon maradhasson egy idős beteg

A főnővér kért egy ennyit az asszonytól, aki belgyógyászati problémákkal került be egy budapesti kórházba. 

2021. augusztus 23., 08:41

Szerző:

A 444 információ szerint tavaly ilyenkor egy budapesti kórházba került idős betegtől havi 170 ezer forintot kért a főnővér. A beteg asszony csak az összeg kifizetésének ellenében maradhatott az osztályon. Az asszony belgyógyászati problémákkal került be a fővárosi intézménybe. A beteget azért kellett kórházba vinni, mert otthonápolása már nem volt megoldható. 

Az idős asszony kórházba szállítása után első körben a sürgősségi osztályra került. Ott a nő elmondása szerint minél hamarabb meg akartak tőle szabadulni. A hozzátartozók elérték, hogy egy másik kórházba szállítsák a beteget. Ott négy napot tartózkodott, majd a kórház elküldte azzal a címszóval, hogy nem szorul tartós kórházi ellátásra. Az asszony elmondása szerint azonban állapota folyamatosam romlott. 

A beteg nőt ezután szállították abba a kórházba ahol a főnővér havi 170 ezer forintért már megoldhatónak találta a tartós kórházban tartózkodást. Az idős asszony egyik hozzátartozója vetette fel, hogy forduljanak a főnővérhez. A beteg asszony ugyanis attól tartott ebből a kórházból is el fogják küldeni. A főnövér egy listát tett egy nő elé, amin az szerepelt kinek és mennyit kell fizetni havonta annak érdekében, hogy a kórházi osztályon maradhasson. 

A lista alapján a nőnek 50 ezer forintot kellett fizetni az osztályvezető főorvosnak, a helyettesnek 20-at, a főnővérnek pedig 25 ezret. Egyébként az osztályon dolgozó mind a 10 nővérnek is ki kellett csengetnie a havi 7 ezer forintot. Az ápolási osztályokon napidíj maximum 800 forint. Társadalom biztosítási alapon azonban ingyenesen kellett volna ellátniuk a beteg és idős asszonyt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban 2015. augusztus 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.