Havazással lep meg minket a tél utolsó vasárnapja

Borult idő, szél és havazás jellemzi a vasárnap időjárását, a Mecsekben akár meg is maradhat a hótakaró. 

2023. február 26., 06:26

Szerző:

Északon, északnyugaton vékonyodik, szakadozik a felhőzet, másutt erősen felhős vagy borult marad az ég – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése.

A déli és keleti megyékben még előfordulhat eső, havas eső, elsősorban Baranyában havazás is, a középső tájakon pedig záporok, hózáporok alakulhatnak ki. Vékony, olvadozó hóréteg Baranyában és környékén lehet, vastagabb hótakaró elsősorban a Mecsekben valószínű.

Az északi, északkeleti szél több helyen újra megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. Késő estére -1 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

A délnyugati, déli országrészben a délelőtti órákig további havazás várható, melyből további néhány cm friss hó gyűlhet össze. Összességében síkvidéken többnyire lepel - 3 cm, azonban kiemelten Baranya megye térségében ennél vastagabb, akár 5 cm-t meghaladó olvadozó (tapadó) hóréteg alakulhat ki.

A Mecsekben, a Villányi-hegységben ~300-400 m felett 10 cm friss hó is hullhat.

Síkvidéken a hótakaró nappal erőteljesen olvadni fog, a déli határvidék kivételével várhatóan elolvad. Vasárnap napközben északkeleten és a középső országrészben (Duna vonala, Dunántúl keleti része) előfordulhatnak hózáporok, amelyekből lokálisan szintén kialakulhat vékony hóréteg.

A késő esti, éjféli órák környékén a délkeleti határvidékre érkezhet újabb havazás.

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

(Kiemelt képünk: A Pécs és Budapest között közlekedő Mecsek Intercity vonat halad Abaliget közelében havas tájon 2015. január 25-én. MTI Fotó: Sóki Tamás)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.