Hatmilliós végkielégítéssel ajándékozták meg a képviselők a távozó péceli polgármestert

2018. november 11., 11:07

Szerző:

Több mint egy hónappal ezelőtt kurtán-furcsán mondott le Pécel főállású alpolgármestere. A helyi közvélemény meglepődve fogadta a döntést, azonban a politikus távozása további meglepetést is tartogatott - írta a reflexx.hu.

Fazekas Barna alpolgármester 2018. szeptember végén tájékoztatta a péceli képviselő-testületet, hogy október végétől lemond alpolgármesteri pozíciójáról. Szöllősi Ferenc Attila polgármester megköszönte Fazekas Barna munkáját, aki azóta a 8. körzet képviselőjeként vesz részt a testület ülésein.

Az alpolgármesteri székből való távozással végkielégítésre is jogosult lett a politikus, amelynek mértékéről az egyik önkormányzati előterjesztésből értesülhettek a szemfülesebb péceliek. A Pécelen Hallottam Facebook-csoportban közzétett információk szerint a képviselő-testület november 6-án 5,9 millió Ft végkielégítést szavazott meg Fazekas Barnának.

Körülbelül ugyanekkora végkielégítést kaphat egy miniszter is idén nyáron. A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján az a miniszter, aki legalább három évig vezette a tárcáját, hathavi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult. Vagyonbevallásuk szerint a miniszterek az év első felében kb. bruttó 1-1,1 millió forintot kerestek, ami hat hónap esetében szinte megegyezik a volt péceli alpolgármester végkielégítésével.

Arról nincs nyilvános információ, hogy kik támogatták a képviselők közül a többmilliós kifizetést, ugyanis a város honlapjára szeptemberben töltöttek fel utoljára testületi ülésről szóló jegyzőkönyvet.  Egyelőre csak annyit tudni, hogy Karsai András az Összefogás 2119 Egyesület képviselője nem szavazta meg az erről szóló előterjesztést. Lépése egyeseknek szokatlanul őszintének tűnhet, ugyanis az említett képviselő épp a polgármesterrel és a leköszönő alpolgármesterrel ül egy frakcióban.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.