Orbán szinte teljesíthetetlennek látszó vállalást tett

Egy év alatt megfelezi a kormány a inflációt, amit a szankiót okoztak – közölte Orbán Viktor közösségi.

2022. október 14., 11:54

Szerző:

Orbán Viktor a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy szankciós infláció van Magyarországon. A magyar kormány pont ezért vizsgál át minden EU-s szankciót nagyon alaposan, és ha valami károsan érintené Magyarországot, akkor az ellen küzdenek. A miniszterelnök úgy véli, hogy ez az egyetlen eszköz maradt a magyarok kezében, amit eddig sikeresen használtak. Bár probléma, hogy közös európai piacon vagyunk, így ha felmennek az árak Európában, az a magyar árakat is magával húzza.

Ezért megkérte a jegybankelnököt, és utasította a pénzügyminisztert, hogy az inflációt 2023 végére legalább felezzék meg, és vigyék egy százalékra. Orbán hangsúlyozta, hogy a szankciókat a brüsszeli bürokraták és az európai elit vezették be, vagyis nem demokratikus módon döntöttek róla. 

„Nem ülünk ölbe tett kézzel. Az infláció ellen harcolni kell. Egy év alatt megfelezzük a szankciós inflációt!”

– ígérte a miniszterelnök, amit külön Facebook-posztként is kitettek oldalára.

Történelmi csúcson az infláció

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 4,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér 76,2 százalékkal, a sajt 68,0 százalékkal, a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 66,3 százalékkal, a margarin 61,2 százalékkal, a száraztészta 60,2 százalékkal, a tojás 53,7 százalékkal drágult. Az előrejelzések szerint 2023-ban is 10 százalék feletti infláció várható.

(Fotó: Kira Hofmann / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti