Hatalmas veszteséget termelt, de csaknem 3 milliárd forintért új irodákat nyithat a Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Balkánon, Kínában és Oroszországban törnének utat a magyar kis- és középvállalkozásoknak.

2018. augusztus 23., 13:35

Szerző: Molnár Richárd

Szerbia, Montenegró és Macedónia fővárosában, valamint Oroszországban és hat kínai városban is új irodát nyitna a több milliárd forintra rúgó veszteségei miatt nemzetközi kirendeltség-hálózatát felszámolni készülő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) - derült ki a csütörtöki Közbeszerzési Értesítőből.

Az állami cég 636 millió 295 ezer forint értékben írt ki pályázatot Exportfejlesztési és Promóciós Partnerirodák létrehozására a Balkánon, amelyek központja Belgrádban lenne, a további két iroda pedig Podgoricában, illetve Szkopjéban nyílna meg. Ezért az összegért a nyertes cégeknek a teljes Balkán-félszigetet le kell fedniük tevékenységükkel. Az oroszországi beruházás már jóval drágább lesz, ez 1 milliárd 79 millió forintba fog kerülni, a győztes vállalkozásnak Oroszország mellett Mongóliában, Kazahsztánban, Fehéroroszországban, Grúziában és Azerbajdzsánban kell majd szolgáltatnia.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem lesz olcsó az ázsiai terjeszkedés sem. Egymilliárd-százhatmillió forintért létesülne kereskedőház Pekingben, Nankingban, Sanghajban és további három kínai városban. Ezen irodák tevékenységi területe Kína mellett Malajzia, Szingapúr és Indonézia lenne.

Tehát a háromirányú terjeszkedés mintegy 2,8 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek.

A kiírás szerint az új irodahálózat kialakításának elsődleges célja, hogy az MNKH "specifikus kereskedelem-fejlesztési szolgáltatás keretében elősegítse az exportképes termékkel, technológiával, szolgáltatással rendelkező magyar vállalkozások külpiacra jutását". A nyertes cégek elsődleges feladata, hogy az adott ország tekintetében "meghatározásra kerüljenek azok a szektorok, piaci szegmensek, amelyekben a magyar kkv-k versenyképesek lehetnek és ahol exportnövekedés érhető el". Továbbá olyan kapcsolati hálót kell kialakítaniuk az adott országban, hogy lehetőség nyíljon a magyar cégek technológiáinak, termékeinek bemutatására. 

24.hu július végén számolt be róla, hogy a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alá tartozó MNKH egybeolvad leányvállalatával, a fúzióból pedig egy új társaság jön létre HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. néven. Erre azért került sor, mert a kormány belátta, hogy a 41 országban működő, több milliárdos – egy 2016-os adat szerint 3,5 milliárdos – veszteséget termelő kereskedőházi rendszer tarthatatlan. Ennek ellenére idén áprilisban még arról szóltak a hírek, hogy az MNKH egyenesen bővíteni akarja irodahálózatát, például Japánban és Oroszországban.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.