Hatalmas változások várhatóak a taxizás szabályaiban

Vitézy Dávid közlekedési államtitkár jelentette be, hogy változnak a taxizás szabályai. 

2022. október 20., 10:33

Szerző:

Szigorúbb fellépés a szabálytalan taxizás ellen, legmagasabb megengedett életkor rendezése: több ponton is megérett a változtatásra a taxizás szabályozása, a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslatára a Kormány módosította az erről szóló rendeletet a szabályokat betartó taxisok és a taxival utazók érdekében, olvasható Vitézy Dávid közlekedési államtitkár közösségi oldalán. 

Vitézy arról is ír, hogy a járvány idejére felfüggesztett taxijárművek életkorára vonatkozó szabályok ez év végével lejárnak. Vitézy beszámolója szerint a 2017. január 1. előtt nyilvántartásba vett taxijárművek maximálisan megengedett életkorát 10-ről 13 évre emelik. A 2017 óta forgalomba helyezett, tehát ma 6 évnél fiatalabb autók esetében pedig marad a 10 éves szabály.

Szigorítjuk a taxis engedélyek kiadását, hogy a nem megbízható vállalkozásokat gyorsan ki lehessen szűrni a piacról

– jelentette be Vitézy, hozzátéve, hogy a jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók, a szabálytalan taxisok büntetése. Vitézy szerint szigorítani fogják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit: ugyanis az eddigi szabályok szerint csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt. A vállalatoknak „a jövőben egyértelműen be kell majd jelenteni, hogy a vállalkozás milyen néven működteti a diszpécserszolgálatát, hogy egy panasz során világosan lehessen látni, hol történhetett a hiba, és szabálytalanság esetén ne kezdhessen ugyanazon a néven szolgáltatni mindig újabb és újabb gazdasági társaság”.

Az államtitkár jelezte: annak is megteremtik a jogszabályi feltételeit, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba. 

 (Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

 

00:01

Fennállása huszadik évfordulójához érkezett az MVM Partner Zrt., Magyarország legnagyobb villamosenergia-nagykereskedője. Az elmúlt két évtizedben a társaság nagy utat bejárva és jelentős mérföldköveket elérve számos módon járult hozzá a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához és a rezsicsökkentés biztosításához.