Hatalmas robbanás lehetett Heves vármegyében

Hatalmas robbanás hangjára riadtak fel Heves vármegye

2024. február 29., 20:27

Szerző:

Robbanás hangjára kapták fel a fejüket csütörtök délután fél 2 után Heves vármegye lakói. A robbanásszerű hang egyelőre nem tisztázott, a HEOL megkereste a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Onnan Nagy Csaba, tűzoltó százados vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hozzájuk nem érkezett ilyen ügyben bejelentés.

Egész Heves megyében hallatszott a robbanás, sok helyen az ablak is beleremegett 

Vármegyeszerte jelezték, hallottak valami megmagyarázhatatlan erős zajt. Kálból a Heol olvasója kétszeri robbanásra figyelt fel, de észleltek nagy hangzavart Hevesen, Dormándon, Besenyőtelken, Kiskörén, Pélyen, Tiszanánán, Recsken, Füzesabonyban, és szinte végtelen sorban sorolhatnánk a településeket. Többen megijedtek, beszámolók érkeztek a háziállatok zavart viselkedéséről, mások az írták: az ajtók, ablakok is beleremegtek. Akadt, aki arra tippelt, a szőlősgazdák gyakorolták a jégkár elleni robbantást, de az vélhetően nem hallatszott volna ennyi településen – írja a megyei lap. 

Recsken február 27-én volt robbantás, legalábbis a bánya bejelentése szerint (28-án is volt). A HEOL a Honvédelmi Minisztériumhoz is intézett kérdéseket, mert azt az információt kapta a lap, hogy Eger környékén Grippenek gyakorlatoznak. 

Valami a levegőben robbanhatott fel 

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán közölte, hogy 2024. február 29-én, délután több lakossági bejelentés érkezett valamilyen hanghatásról Heves vármegyéből, melyről feltételezték, hogy forrása esetleg földrengés lehet. „A kérdéses időpont (helyi idő szerint kb. 14:00) környékén megvizsgálva a szeizmogramokat, a következőt tapasztaltuk:

A mellékelt térképen pirossal jelölt állomások (Hortobágy, Kisújszállás, Besenyszög, Bernáthegy (Heves), Piszkés-tető) esetén tisztán felismerhető jelek vannak, melyek NEM földrengéstől erednek. A jelek beérkezési ideje és az állomások távolsága alapján a jelek terjedése nem a Földben, hanem a légkörben történt (a szeizmogramok láthatók a mellékelt képeken). Piszkés-tetőn nemcsak szeizmológiai, hanem infrahang-állomás is működik, mely szintén detektálta a jelenséget. Az infrahang-jelek elemzése megmutatta, hogy a beérkező hullámok délkeleti irányból érkeztek, ami egybevág a szeizmológiai állomásokon tapasztaltakkal. Az erős hanghatás tehát valahol az Alföld északi részén, Hortobágy környékén a légkörben keletkezhetett, a pontos forrást nem ismerjük.”

 

Január elején Alsózsolcán volt robbanás

Ahogyan arról beszámoltunk, január elején kigyulladt egy ipari telephely a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Alsózsolca külterületén. Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, a mintegy ezer négyzetméteres csarnokban száz négyzetméteren volt tűz, melyet a miskolci és a tiszaújvárosi tűzoltók elfojtottak. A balesetben sérülés nem történt, a helyszínen jelenleg is folynak az utómunkálatok – tette hozzá.

Feltehetően alumínium por okozhatta a robbanást az alsózsolcai ipari telephelyen – írja a BOON. A tűz pontos okáról, körülményeiről a hatóságok vizsgálatát követően tudunk részleteket közölni. A Hatalmas robbanást 13.10-kor az Időkép Webkamerája is rögzítette. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.