Hatalmas összegek érkeznek a magyar nyugdíjasok számláira

Jól takarékoskodnak nyugdíjas korukra a magyarok.

2024. augusztus 13., 09:12

Szerző:

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak összesített taglétszáma már meghaladja a 2,1 millió főt, a nyugdíjszámlákra pedig mintegy 21 milliárd forintos összeg érkezett. Az erős évkezdetet követően a második negyedév során is folytatódott a lendület a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári kasszák teljesítményében. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint rekordösszegeket tesznek félre az előrelátó magyarok. 

A Portfolio írt arról, hogy átlagosan kétmillió forintot tesznek félre a magyarok nyugdíjas éveikre. Egyre többen nyitnak előtakarékossági számlát a pénztáraknál az ÖPOSZ szerint, és rekordokat döntöget a megtakarítások mennyisége is. 

A nyugdíjszámlákra érkező befizetések megduplázódtak

„Az elmúlt több mint egy évtizedben nem tapasztaltunk olyan magas egyéni befizetést a nyugdíj- és egészségkasszákba, mint amit az első félév hozott, de a munkáltatói hozzájárulások is sok éve nem látott magasságba emelkedtek. Mindez azt eredményezte, hogy 10 év alatt megduplázódtak az első félévi befizetések a nyugdíjpénztárakban, és az egészségpénztárakban egyaránt”

– összegezte Mohr Lajos, az ÖPOSZ elnöke.

Megváltozott a trend, sokan takarékoskodnak nyugdíjas korukra

A pénztárak az év második negyedévében 2,64 százaléknyi becsült hozamot értek el. A nyugdíjpénztári tagok befizetései a negyedév folyamán mintegy 21 milliárd forintot tettek ki, ez körülbelül 20 százalékkal múlta felül 2023 hasonló időszakának befizetéseit. Nem ilyen mértékben ugyan, de a munkáltatók hozzájárulásai is bővültek.

A nyugdíjra előtakarékoskodók száma azonban kevesebb lett az egy évvel ezelőttihez képest, ennek okát a szakember abban látja, hogy éppen nyugdíjassá váltak annak a korosztálynak a tagjai, akik akkoriban léptek be, amikor a legnagyobb munkáltatói ösztönző erő csábította őket az előtakarékoskodásra. 

Az egy főre jutó átlagos vagyon így rekordösszeget ért el, átlagosan 1,96 millió forintot tudhat magáénak egy-egy befizető a most megjelent adatok szerint.

(Fotó: Chev Wilkinson / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)

 

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.