444: legalább három kerületben bűnszervezet üzemeltethette a parkolást

A portál szerint a NAV-nyomozások alapján felmerül a gyanú, hogy a fizetős budapesti kerületek harmadának a parkolási cége érintett lehet költségvetési csalás ügyben.

2023. január 26., 13:37

Szerző:

Egyre több a bizonyíték, hogy legalább három kerületben bűnszervezet üzemeltethette a parkolást, írja a 444.hu A portál  2019-ben megjelent Sötét parkolási ügyek Budapesten című filmje után több feljelentés is született, ám a rendőrség bizonyítékok hiányában egyik alkalommal sem indított nyomozást. 

Végül 2021. június 15-én egészen véletlenül a NAV jutott el az érintett parkolási vállalkozókig, amikor ország szerte nyolcvan helyen csaptak le egy feltételezett számlagyáras bűnszervezetre, ami után már két éve folyt a nyomozás. Ez volt a Fuzik Zsolt-féle ügy, melynek kapcsán gyanúba keveredett egy Szellem Zoltán nevű vállalkozó, aki 2016 és 2019 között vezette a SIS Parking Kft. parkolási céget. A SIS Újbudán, Zuglóban és Józsefvárosban is részt vett a parkolás üzemeltetésében.

A NAV nyomozói szerint a SIS Parking a Fuzik Zsolt-féle számlagyár haszonhúzójaként több mint 175 millió forint adó befizetését mulasztotta el, ám a 444 szerint a SIS ügye jóval túlmutat az adócsaláson.

A gyanú szerint a SIS Parkingot Fuzik Zsolt a sajátjaként indította el a háttérből, Szellem Zoltán pedig mint strómanként vezette a céget. Politikusokat fizettek le, hogy a kerületi közbeszerzésekben a SIS legyen a befutó. A munkát bőségesen túlárazták, majd kiadták a parkoláshoz valóban értő alvállalkozóknak, az extraprofitot pedig kivették – így termelt veszteséget a parkolás a kerületeknek. 

A 444 rámutat, hogy a NAV nyomozói a ferencvárosi parkolás kapcsán is beleszaladtak egy parkolással foglalkozó cégbe: a 9. kerületben a gyanú szerint a Fer-Park 2010 Kft. is adócsalási ügybe keveredett. A cég 2019-ig folyamatosan olvadó nyereség mellett üzemeltette a parkolást, ezért egy másik felszámolt számlagyár haszonhúzójaként azonosították a NAV nyomozói.

A 444 szerint a NAV-nyomozások alapján felmerül a gyanú, hogy a fizetős budapesti kerületek harmadának a parkolási cége érintett lehet költségvetési csalás ügyben, illetve az sem kizárt, hogy több kerületben bűnszervezet üzemeltette a parkolást. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Parkolóóra Zuglóban, forrás: várnailaszloblo.hu)