Három hektár miatt is nekiáll pereskedni az Orbán-közeli család

Nevéhez méltatlan földvitában pereskedik a Kékessy család Tiszafüreden, ahol ők a térség legnagyobb gazdálkodói. (Kékessy Dezső az első Orbán-kormány idején párizsi nagykövet volt, Tokajban közös tulajdonú céget vitt a kormányfő családjával.) A per tárgya mindössze három hektár, amit több mint tíz éve rosszul mértek ki, emiatt a szomszéd gazda állami támogatással telepített meggyese Kékessyék földjét is érinti. A gyümölcsös tulajdonosa felajánlott ugyan a mellette lévő saját területéből egy ugyanakkora méretű szántót használatra, de Kékessy Dezső fia és unokatestvére hajthatatlan: kivágatnák a meggyfákat.

2017. november 1., 08:18

Szerző:

Kékessy Dezső, a nyilvánosságot kerülő ’56-os disszidens a hazatérése után visszavásárolta az egypártrendszerben államosított tiszafüredi családi kúriájukat, majd az első Orbán-kormány párizsi nagykövete lett. A közvélemény számára akkor vált ismertté a neve, amikor kiderült, hogy közös tokaji birtoka és cége van Sárazsadányban az Orbán családdal, a szőlők egy része a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak a tulajdonában volt, nagy részüket szántóárban vásárolták a sárazsadányi önkormányzattól. Tíz évvel ezelőtt megváltoztak a tulajdonviszonyok a Szárhegy Dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft.-ben. Ennek az volt az oka, hogy az Élet és Irodalom hasábjain napvilágra kerültek a sárazsadányi cég legépelt és hitelesített, a résztvevők által taggyűlésként aposztrofált összejöveteleinek jegyzőkönyvei, amelyekből kiderült, ezeken Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, hogy feleségét helyettesítve eljárjon a cég ügyeiben. Az iratokban egyebek mellett föld- és ingatlanszerzésekről, valamint állami támogatási pályázatokról esik szó. (Lásd keretes írásunkat.)

Az ügyben 2005-ben parlamenti vizsgálóbizottság alakult, amely azt próbálta kideríteni, hogy Orbán Viktor kormányfőként felhasználta-e a befolyását a családi vagyon gyarapításához. A Fidesz válaszként kezdeményezte Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök vagyongyarapodásának kivizsgálását, a Szárhegy Dűlő Kft. pedig helyreigazítási pert indított az Élet és Irodalom ellen. Keresetükben nem kérdőjelezték meg a taggyűlési jegyzőkönyvek hitelességét és valóságtartalmát, csupán azt kérték helyreigazítani, hogy a lapban megjelölt napokon nem volt a cégnek taggyűlése. Állításukat a cégbíróságon általuk leadott – formális tartalmú – taggyűlési jegyzőkönyvekkel igazolták. A helyreigazítási pert az Élet és Irodalom első fokon megnyerte, másodfokon viszont elvesztette. A botrány ennek ellenére szétzilálta a viszonyokat a hegyaljai cégben. Kékessy Dezső kitartott, kivásárolta a többieket, az alapítók közül mára csak Madarász László, egykori Postabank-vezér maradt a cégben, aki a második Orbán-kormány idején az Antenna Hungária igazgatóságában, jelenleg pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságában tevékenykedik. Kékessy Dezső a sárazsadányi mellett még két hegyaljai cégben, az Aranydűlő Kft.-ben, valamint a Patricius Borház Kft.-ben érdekelt, amelyet lánya, Katinka, valamint veje, Arno Wimpffen visz. Utóbbi vásárolta meg 2002-ben Orbánék Haris közi lakását 63 millió forintért.

A botrány miatt Kékessyt elsősorban Tokajhoz kötik, holott ennél jelentősebb gazdaságot tart fenn Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaigar, Tiszaörs körzetében. Kékessyék földjei és a cégérdekeltségei behálózzák a környéket. A jelentősebb vállalkozásaik közé tartozik a tavaly több mint 300 millió forint árbevételt produkáló, tiszaörsi székhelyű Kollányi Mezőgazdasági Kft., továbbá a tiszaigari Páncélos Major Kft., amelyben 2010 után két évig Garancsi István is tulajdonos volt, valamint a Bánó Tanya Kft., a Tiszaigari Mezőgazdasági Kft. és a Magor-Dak Zrt. A mintegy 2000 hektáron gazdálkodó cégbirodalomban több vezető poszton is feltűnik Kékessy Dezső unokatestvére, Kollányi György. A volt párizsi nagykövet – tanulva a tokaji üzlettársak fegyelmezetlensége okozta kudarcból – cégeinek irányítását előszeretettel bízza rokonaira, és ez a jogi vitákban is jól jön, hiszen nem kötelezhető a hozzátartozó egy esetleges terhelő tanúvallomás megtételére.

Ez a számítása nem jött be maradéktalanul, ugyanis apai nagyanyja révén – ő Lipcsey lány volt – bevette a családi bizniszbe Lipcsey Györgyöt, aki Kékessy Dezső fiával, Kékessy Georges Sándorral együtt vádlott lett a VII. kerületi ingatlanpanama büntetőügyében, az úgynevezett Hunvald-perben. A per tárgyalási jegyzőkönyve szerint Lipcsey tényfeltáró vallomást tett, míg Kékessy Georges Sándor sem a nyomozás során, sem a bíróságon nem nyilatkozott, és tagadta a terhére róttakat. Az ügyészség szerint Lipcsey Kékessy embere volt, az ő felkérésére járt el különböző ingatlanforgalmazó projektcégek nevében strómanként. Mindkét férfit közokirat-hamisítással vádolták, Lipcseyt tettesként, Kékessyt felbujtóként. Ügyüket elkülönítették Hunvaldékétól, és a bíróság első körben elévültnek minősítette tettüket, de az ügyészség fellebbezésére 2011-ben az új eljárásra kötelezett elsőfokú bíróság pénzbüntetésre ítélte, illetve próbára bocsátotta őket. Az eljárás miatt a tiszafüredi önkormányzatban kormánypárti képviselőként tevékenykedő Lipcsey lemondásra kényszerült, távozott a térségi fejlesztési tanács alelnöki posztjáról is, de aztán ismét felragyogott a csillaga: előbb a Tisza-tó Programiroda vezetője lett, utóbb a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, a múlt év végéig pedig az állami Agrármarketing Centrum igazgatója volt.

Fotó: PATRICIUS BORHÁZ

Mindezek tükrében abszurdnak hat, de igaz: Kékessy Dezső fia a közelmúltban három hektár föld miatt pert indított a Tiszafüredi Járásbíróságon egy helyi gazdálkodó ellen. A tényállás szerint a gazdálkodó – aki megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni – több mint tíz évvel ezelőtt húszezer fából álló meggyültetvényt telepített állami támogatással. Az akkori állami földkimérők pontatlan munkája miatt mintegy három hektár érinti a Kékessynek az államtól megvett földjét is. Ennek okán Horváth György, a meggyes gazda ügyvédje azt a javaslatot küldte a Kékessy családnak, hogy az ültetvény fenntartásának idejére – annak kivágása ugyanis ellentétes az állami támogatási szerződéssel – kizárólagos használatba adnának részükre egy ugyanakkora aranykoronájú földet közvetlenül mellette. Bár a Kékessy család nem kommunikál ez ügyben senkivel, ügyvédjükön keresztül azt üzenték Horváth Györgynek, hogy amikor Kékessy Georges Sándor ezt a földet megvette a magyar államtól, vállalta, hogy „az ingatlan használatát sem részben, sem egészben másnak nem engedi át”. Hozzátették: „az ingatlan jelenlegi haszonbérlőjének (Kollányi Mezőgazdasági Kft. – R. A.) is az a gazdasági érdeke, hogy a jogszerű használatba tartozó földet művelje”.

Ez az érvelés azért furcsa, mert ha a Kékessy Dezső unokatestvére által jegyzett cég – mint haszonbérlő – gazdasági érdekét érinti a földművelés, akkor valójában mindegy, hogy az általuk megvett vagy a közvetlen mellette lévő földet művelik-e. A felperesek hajthatatlanok, ebből következően nem éppen gazdálkodók módjára járnának el, ugyanis kivágatnák a három hektáron lévő csaknem ezer, termő meggyfát.

Írásban megkerestük a perben a felperest képviselő ügyvédet, hogy miért nem az egyszerűbb és kíméletesebb megoldást választja a pedigréjére oly büszke család ebben a nevéhez méltatlan perben. Kérdéseinkre a következő választ kaptuk:

„Ügyfeleim sem közvetlenül, sem rajtam keresztül nem kívánják kifejteni az üggyel kapcsolatos álláspontjukat. Felhívom szíves figyelmét, hogy sem Kékessy Georges Sándor, sem a Kollányi Kft. nem közszereplő, és készek személyiségi jogaik védelmében minden szükséges és lehetséges intézkedést megtenni. Kérem jelen levelemben foglaltak szíves tudomásul vételét.”

 

Kell az a ház!

Az alábbi párbeszéd 2000. szeptember 6-án, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején hangzott el a Szárhegy Dűlő–Sárazsadány–Tokajhegyalja Kft. tagjai által taggyűlésnek nevezett, de a cégbíróságra le nem adott, hitelesített jegyzőkönyve szerint.

Kékessy Dezső: Tokaj különlegesség, pillanatnyilag a legfontosabb a termőterületek megszerzése. Meg kell kétszerezni a területet, ha kell, a saját területem is felajánlom. A területen egy borászat kell! A magam részéről cél, hogy az első háromban benne legyünk. Borászat: nekem égető a gondolat, várom a döntést a kereskedőház ügyében, lesznek megvehető területek.

Orbán Viktor: Röviden dönteni kell, óriási a borkészlet, területet is művelnek, ez bérbe adható lenne, harmadik a borkutató, igazán ez sem tartozik hozzá. Politikai nyomás van a felvásárlásra, ez is ráfizetés. Szent tehén, nehéz hozzányúlni, csak a ciklus elején lehet megoldani.

Kékessy Dezső: Sárazsadányhoz közel van a Kincsem-kastély, szép hely, ezt kéne megvenni.

Szász I. Attila: Nincs víz az edények mosásához. A kastélyt eladták, utánanézek.

Kékessy Dezső: A borfeldolgozót ki kell vinni a városon kívülre. Székház kell a cégnek Tokajban.

Szász I. Attila: Nagyon egyetértek ezzel!

Kékessy Dezső: Majer (Majer János, Tokaj akkori polgármestere – R. A.) tud nekünk segíteni, ehhez is politikai döntés kell, minket ismernek, ezért „paravánvásárlás” kell. Én az esetleges vásárlásokat egy külföldi jogi személy nevén akarom bonyolítani. Tokaj Bethlen Gábor u. 5. lenne a megfelelő.

Szász I. Attila: ÁPV Rt.-tulajdon, ötmillió a könyv szerinti érték. Hegedűs (a Tokaj Kereskedőház Rt. akkori vezérigazgatója – R. A.) a kereskedőháznak szeretné megszerezni.

Kékessy Dezső: Kell az a ház!

Orbán Viktor: Mikor csináljuk a borászatot, mennyibe kerül, ki építi? Ezt a választások előtt nem lehet megcsinálni. A borkutatót nem lehet külön kihozni, óriási botrány lenne belőle. Ha szétszedjük az egészet, akkor ki lehet hozni a kutatót. 2002 után lesz aktuális. 

A dialógusból kiderül, hogy Orbán Viktor bízott a 2002-es választás megnyerésében, mondván, csak ezt követően, a ciklus elején van lehetőség hozzányúlni a szent tehénnek becézett, szőlővásárlásra használt, veszteséges Tokaj Kereskedőházhoz, valamint a hozzá tartozó műemléki borkutatóhoz. A privatizáció a kormányváltás miatt nem sikerült, de a Kékessy Dezső által kiszemelt, Tokaj belvárosában lévő egykori Áfész-központ épületének megszerzése összejött. Mivel jelentős hegyaljai borászatok is szemet vetettek a műemlék ingatlanra, ezért valóban szükség volt egy kis „paravánozásra”, hogy Kékessyék tulajdonába kerüljön. Ezt úgy oldották meg, hogy a Bethlen Gábor utca 5. szám alatti ingatlant nyomott áron apportálta az ÁPV Rt. az egyik saját cégébe, a Belvárosi Irodaház Kft.-be, amely úgy értékesítette könyv szerinti nyereséggel, hogy nem verte nagydobra az eladási szándékát. Az épületben jelenleg a kényszertörlés alatt álló Tokaj Comp Kft. van bejegyezve, amelynek többségi tulajdonosa a Kékessyék által jegyzett Tokaj Mercatus Kft. A cég ügyvezetője pedig az a – nem taggyűlési – jegyzőkönyvekben szereplő Hegedűs Zoltán, aki az első Orbán-kormány idején az állami Tokaj Kereskedőházat vezette. A cégiratok szerint a vállalkozás ellen az adóhatóság hátralékkezelési osztálya idén áprilisban végrehajtást rendelt el, amely jelenleg is hatályban van.

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.