Harminc nappal előbb tudhatja meg az áldozat, mikor szabadul a bántalmazója

Harminc nappal előbb tudhatja meg az áldozat, mikor szabadul börtönből a bántalmazója. Így Renner Erika is, amennyiben kérelmet ír, egy hónappal korábban kap értesítést, hogy a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián mikor szabadul a börtönből. 

2023. november 16., 15:30

Szerző:

Ahogy arról írtunk Renner Erika szeretné tudni Bene Krisztián, a lúgos orvosként elhíresült elítélt szabadulásának időpontját, ám hivatalosan egyelőre nem kapott semmiféle információt a dologról. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztálya azt közölte a 168.hu-val, hogy „bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.” A sértettnek kérelmet kell írnia, és szabály szerint harminc nappal korábban értesítik bántalmazója szabadulásáról.

„Az elítélt elhelyezéséül szolgáló bv. intézet a bíróság vagy az ügyészség értesítése alapján a kérelmet nyilvántartásban rögzíti, és az elítélt végleges szabadon bocsátásáról a szabadulás előtt egy hónappal, minden más esetben az értesítési kötelezettséget megalapozó esemény bekövetkezését követően haladéktalanul tájékoztatja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, amely írásban haladéktalanul értesítést küld a sértett részére az elítélt szabadon bocsátásának időpontjáról”– közölte a BV Kommunikációs Főosztálya. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)