Harminc centi hó esett az ország egyes részein, nem ajánlott fa alatt parkolni

A Pilisben néhol már a 30 centit közelíti a hóréteg vastagsága, Kékestetőn 24 centiméter hó esett csütörtök reggelig.

2023. december 7., 11:28

Szerző:

Csütörtök reggelre behavazódott az ország jelentős része. Ennek oka, hogy kedd éjjel egy mediterrán ciklon érte el hazánkat, amely ma fog kifulladni hazánk fölött. A ciklon sok helyre kiadós havazást hozott, így a Pilisbe is, ahol 30 centis havat mértek – írja az Időkép. A fák roskadoznak a sok hótól, a fagypont körüli hőmérsékletnek köszönhetően vizes, tapadó hó jellemző, amelynek súlya alatt akár a nagyobb faágak is könnyedén letörhetnek, sőt egész fák is kidőlhetnek, ha tehetjük, kerüljük most a fák alatti parkolást az érintett tájakon – javasolja a meteorológiai portál.

Kékestetőn 24 centiméter a hó vastagsága – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán csütörtök délelőtt. A bejegyzésben közölték a friss hóvastagság-adatokat és megjegyezték, főleg a magasabban fekvő részeken ennél nagyobb értékek is könnyedén elfordulhatnak.
Közölték azt is, hogy a csapadékot hozó ciklon középpontja az Alföld felett van, így tovább folytatódik a változó intenzitású havazás, illetve néhol havas eső, eső is lesz.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kékestetőn 24 centiméter a hó vastagsága, a Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren 16 centiméteres, a Fejér vármegyei Sáregres-Cece állomáson 15 centiméteres.

Csütörtökön napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további, jellemzően 1-3 centiméter körüli olvadó, vizes, tapadó hó. A Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felében 5 centiméter körüli, illetve afeletti tapadó hóréteg, a meglévővel együtt 20 centiméter körüli is kialakulhat.

Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol, főként az északi országrészben estig is kitarthat a havazás.

Az Észak-Dunántúlon, főként a Bakony térségében a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

(Kiemelt kép: Szántai Edina / 168)

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.