Hajnal Miklós: Minél többször ütnek, annál jobban lepattan

Erről beszélgetett Hajnal Miklós és Fiala János a 168 műsorában.

2022. január 28., 11:55

Szerző:

A kopogtatócédulák gyűjtéséről, hiányzó diplomájáról és a ferencvárosi képviselők illetményemelési kezdeményezéséről kérdezte Hajnal Miklóst, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltjét a csütörtöki Keljfeljancsiban Fiala János.

Elsőként a kopogtatócédula-gyűjtéssel kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. Arra, hogy mennyire természetes bekopogtatni vadidegen emberekhez, a politikus elmondta: ez senkinek sem természetes, zavarban van a politikus, még inkább, akihez bekopogtatnak, de a politikatudományban köztudott, hogy nem mindenki érhető el hirdetésekkel, standolással, így a kampányban elengedhetetlen a választókkal való személyes találkozás. Felidézett beszélgetését egy idős úrral, aki korábban elkötelezett ellenzéki volt, szavazatszámláló munkát is vállalt, mára azonban szkeptikussá vált. Hajnal Miklós egy röpke beszélgetésben igyekezte meggyőzni, hogy érdemes szavaznia. Nem garantálható, hogy meggyőzte, de a gondolatot legalább elültette a fejében.

A továbbiakban Fiala János a diploma-ügyéről faggatta. A politikus elmondta: tapasztalata szerint a téma a fideszes buborékban működik, azon kívül nem látja nyomát. Sokan azt sem tudják, kik a választókerületi jelöltek, mikor lesz a választás. Örül, hogy ugyanazt a lejárató ügyet veszik újra és újra elő, hiszen a jelek szerint nem találtak ennél erősebb támadási felületet, és ez jó hír neki.

Gulyás Gergelynek a témában közzétett Facebook-posztjáról a Momentum politikusa elmondta: Gulyás nem indul újra egyéniben az áprilisi választásokon, ezért meglepő, hogy beszállt a betámadók közé. „Nem gondolom, hogy az lenne a személyes véleménye, amit leírt a Facebook-posztban. Azt gondolom, hogy a proxy-háború szintet lépett, mert rájöttek, hogy a Megafon kevésbé hatásos, és Gulyás Gergelyt már lehet égetni előretolt bábuként és katonaként, ezért bevetették őt. Neki ehhez személyesen nulla köze van.” Arra a kérdésre, hogy mekkora sebet okozott Hajnalnak a diploma-botrány, elmondta: ősszel mélyebben érintette, de mára megszokta. „Minél többször ütnek meg, annál jobban megkeményedik az a rész, annál jobban lepattannak” a támadások.

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik próbálnak párhuzamot vonni Hajnal és Bangóné Borbély Ildikó diploma-botránya között, a politikus elmondta: ebből nehéz botrányt csinálni. A két történet nem összevethető, mivel Hajnal feltüntette az önéletrajzában, hogy nem végezte el az egyetemet. Személyes véleménye szerint az áprilisi választásokon elért eredményét nem befolyásolja a diploma-ügy, nem látja, hogy – a Fidesz-buborékon kívül – sokak rezonálnának a témára.

Az interjú befejező részében arról esett szó, hogy tíz ferencvárosi önkormányzati képviselő – köztük momentumos is – jelentősnek mondható béremelési javaslattal állt elő. Az előterjesztést Baranyi Krisztina kommentárjával együtt hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán, amiért komoly kritikát kapott Soproni Tamás/Momentum terézvárosi polgármestertől. Hajnal Miklós az esetről elmondta: a Momentum ferencvárosi képviselőinek sokkal bölcsebbnek kellett volna lenniük. Tisztában kellett volna lenniük azzal, hogy ilyen béremelései kezdeményezést előzetesen egyeztetni kellett volna a polgármesterrel. Hibának látja, hogy az előterjesztés nyilvánosságra került, illetve hogy az ekörül zajló, személyeskedéstől sem mentes vita a nyilvánosság előtt zajlott. Minden érintett akkor járt volna jól, ha az előterjesztés meg sem születik, hanem a képviselők személyesen egyeztetnek Baranyi Krisztinával a tiszteletdíjakról.

A teljes interjú ezen a linken nézhető meg.

(Kiemelt kép: Hajnal Miklós szóvivő a Momentum Mozgalom Magyarország felébred című ünnepi rendezvényén a belvárosi Szabadság téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. Fotó: MTI / Mónus Márton)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.