Hadházy: nyomozás indul Orbán márciusi olaszországi útja miatt

Orbán Viktor márciusban Egyiptomban tárgyalt, amelyre eseményre a Honvédség repülőjével érkezett. Visszafelé arra utasította a pilótát, hogy őt és feleségét Toszkánában tegye ki. Hadházy Ákos emiatt tett feljelentést, azonban az ügyészség megtagadta a nyomozást az ügyben. Az országyűlési képviselő a bírósághoz fordult. 

2023. június 18., 10:23

Szerző:

Hadházy arról számolt be Facebookon, hogy az EU-s pénzekért folytatott küzdelem részeként bevezették azt a jogorvoslati lehetőséget, hogy korrupciós ügyekben a nyomozást megtagadó határozatot bíróság elé lehessen vinni. „Így került sor az első ilyen bírói döntésre, amikor is az Orbán Viktor miniszterelnök pisai magán repülőútjával kapcsolatos feljelentést elutasító ügyészségi határozatot a Budai Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte” – áll a bejegyzésben.

Ennek értelmében az ügy hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés vádjával a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hatáskörébe kerül. Hadházy szerint ez az utazás 3-4 millió forint közpénzbe került. 

A fordulat ellenére nem túl optimista Hadházy. Szerinte a nyomozás aktatologatásban kimerül, és évek múlva eredménytelenül lezárják a vizsgálatot. Szerinte az Európai Ügyészség végig tudná vinni az ilyen és ehhez hasonló ügyeket.

(Kiemelt képünkön: Budapest, 2021. február 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)